Политическа кампания без политика или грешките на кметски избори 2007

Политиците абдикираха от политиката на местни избори 2007. Проявиха впечатляваща изобретателност и старание в отрицанието на това, което с изобретателност и старание би трябвало да утвърждават.

Тон даде Иван Костов. Той представи своя кандидат Мартин Заимов, като изрично изтъкна, че „не е бизнесмен, а човек с голямо сърце”. И двете определения са еднакво забележителни. Когато и десните партии започнат да се дистанцират от бизнеса, кой остава да прави автентична дясна политика? Десните избиратели вече няколко пъти показват, че не гласуват доверие на десни партии без десни ценности. Само лидерите още не ги разбират.

За да може избирателят да си представи колко голямо е това сърце, то ни залива от билбордове, брошури, афиши, вестници илюстрират как то най-буквално бива показвано на публични срещи на кандидата, и възприятията започват да се колебаят между цирковата бутафорност и натуралистичността на поп-арта. Поне в представите на имиджмейкърите това сърце наистина е голямо, защото замества всичко останало – и посланието, и фамилията на кандидата, и визията му София.

Дясното замени рационалното и либералното с афективното, лявото не остана по-назад и анихилира социалното и солидарното със силовото. Бриго Аспарухов не се противопоставя на Бойко Борисов на политическия терен на различни разбирания за местна политика, а мери сили с него на тепиха на борбената идентичност – кой по-пръв и истински генерал е.

Политическото бива минирано – и от ляво, и от дясно – с радикален отказ от фундаментални политически ценности. То бива маргинализирано по два противоположни, но еднакво ефикасни начина – чрез шоуто и чрез бизнеса.

Шоуто доминира всички измерения и етапи на кампанията: от избора на кандидати за кметската надпревара до образите и посланията. Партиите се надпреварват да избират кандидати не по политически заслуги, а по атрактивност . Без конкуренция е Тити Папазов с арсенала от мимики, автентично неовладени изблици и медиен ексхибиционизъм. Показателно е,че изтощени политици (Праматарски) се рециклират не чрез нови политици, а чрез шоумени.

Още по-показателно е, че партии с претенции за технократични елити (НДСВ, Новото време) пращат в битката нежни оръжия – Антония Първанова и Юлияна Дончева, които медиите услужливо представят като „най-лични хубавици в политиката”. Ако Юлияна Дончева е пример за манекенка и телевизионна звезда, преминаваща през политиката, Антония Първанова е пример за противоположното движение – как лекар и експерт чрез политиката иска да се утвърди като атрактивна звезда. Декларацията, че е 100% жена, най-коментираният от тази кампания афиш с тежките нанизи перли, „карибският” тен и буйните къдрици, слогана „дамата срещу офицерите” – тези прийоми биха имали голяма „доказателствена” роля за разхубавяващата роля на политическата кариера и решаващ ефект, ако се избираше рекламно лице за козметика за зрели делови жени. Тази кампания беше оценена от три процента от избирателите.

Хубостта и разчупеността, разбира се, не са запазена марка за дамите. Младежкото лице, оригиналните до екстравагантни идеи, освободеното държание бяха водещи и в кампанията на Мартин Заимов: Той прикляква на афишите, разперва ръце, като че ли да сграбчи нещо, представя ни се с малко име, говори ни от палатки, смайва ни с движение и неудържимост. Движещите мотиви, посоката, целта на тази демонстрирана, но не облечена в ясни послания и визия енергия успяха да впечатлят под 20% от гражданите на до неотдавна синя София.

С толкова по-голяма страст в шоуто се впускат кандидати, чиято партийна принадлежност не апелира към умереност и рационалност. Докторантът по психология Слави Бинев ни се представя в шпагат и таекуондо одежди. Какво е за плещи, носители на толкова отговорности – на архонт, на учен, на евродепутат, на бизнесмен – да преборят един популярен кмет. Това е толкова просто колкото да пукнеш балон, закачливо ни напомня афишът. Щабът оценява този балон за такава находка, че го превръща в гвоздей на старта на кампанията му – кандидатът „спуква” Бойко Борисов, а залата – с хъс повтаря жеста.

Ако експертите още спорят за политическата идентичност на Атака, чест прави на Слави Бинев, че съвсем последователно и логично черпи похвати от арсенала на крайната десница като включването на карикатури на опонента в самите афиши. Така виждаме най-рейтинговия политик Бойко Борисов смален и изпразнен от съдържание като надут балон.

Дискурсът на кандидата е в пълна хармония с образа: „ В пожарникарския маркуч на Бойко Борисов има много въздух ход налягане”.

Шоу подходът изключително допада на множество родни медии. Най-тиражният вестник ни представя кандидатите за столичния кметски стол като „манекенката”, „треньорът”, „модерната жена”, „генералът”, „разузнавачът”. А кандидатите се държат точно според предписанието на медийните етикети: Юлияна Дончева не демонстрира особен полет на мисълта по отношение на софийските проблеми, но кой се сеща за тях, когато види буйните коси и кокетно вплетената в тях ръка.

За да не реши избирателят, че шоуто е поръчано само от столичния кмет, спектакли се предлагат и на други места: „ДПС издига хроникьорка на Плейбой за районен кмет (на Лозенец)”; „”СДС издига травестит за съветник във Варна”; „Кандидатът за кмет на Хасково от Атака Недялко Вапцаров и неговите бойци – мераклии за общински съветници, откриват кампанията си със стрелба с пушка”.

С присъщата си непосредствена откритост Тити Папазов резюмира начина, по който и много други подходиха към кампанията: „Това е моята игра”.

Водещо- и при победителя, и при загубилите – беше това, което политиците са, не това, което възнамеряват да правят. Най-категоричният изразител на тази тенденция, естествено, е и най-печелившият. За 2 години Бойко Борисов не успя радикално да разреши проблемите на София, но задържа главозамайващия си рейтинг, капитализира националния му обхват в национална (а не софийска като при Софиянски) партия.

Затова в афиша на Бойко Борисов няма нито иновация, нито нещо друго освен него. Имиджмейкърите му отново заложиха на образа му от миналата кампания – преплетените здраво стиснати пръсти, издаващи сила и готовност за борба. София или други залози на тази сдържана сила не са посочени, персонажът е един, дискурсът не може да бъде в друга гама освен на Аз-говоренето (ръкописен текст и подпис) и на категоричността „Гарантирано”.

Анализатори сравняват неговата звездна слава с бързо изгрялата (и бързо залязла) царска харизма. Между двамата лидери обаче има една фундаментална разлика. Медиите дълго бяха благосклонни към Симеон, но недолюбваха царственото му мълчание. А Бойко им говори и те омаяно го слушат. Те го даряват със светлината на прожекторите, а той ги дарява с „гарантиран” – и техен, и свой – успех.

Това, което политиците са, до голяма степен беше изместено от това как изглеждат. Насочиха нашето внимание не към личностите, а към телата. Тези тела ги видяхме и облечени (стилни дрехи, очертаващи мъжествени или женствени форми, дискретно, но отвеждащо в посока, обратна на перлите, деколте на А. Първанова…) , и съблечени. Тази кампания предложи истинска имиджова иновация – политически стриптийз: видяхме таекуондистът Бинев гол до кръста. Част от дамския електорат на партията му се размечта за предсрочни избори. С тази скорост още на следващите има вероятност да видим истинската му същност.

 Самите послания „играят” с телесни образи. „Пълната промяна” на Слави Бинев множество граждани на София асоциират с телесни преображения по телевизията, а не с развитието на столицата.

Ако шоуто имаше толкова централна роля в изминалата кампания, то е, защото то беше предназначено да запълни една важна нища – тази на черния ПР, на политическия скандал. Младите вече не помнят времето, когато цяла България беше залята от черепи, но са потънали в непрестанни политически скандали. До самото начало на подготовката за местните избори вицепремиер и ръководител на следствието се замеряха с компромати. Някои играчи също влязоха в кампанията със заявката да събудят заспалото гражданство с разкрития: 100-те въпроса на Тити Папазов, обвинението на Бриго Аспарухов, че Бойко Борисов е мутра. Дори лека вълна не разлюля спокойната кампания и политиците се отдадоха на шоу, а бизнесмените – на политика.

Другият радикален начин за изместване на политическото беше чрез пазарното. Иван Кръстев блестящо формулира парадокса: „В политиката днес има повече пазар отколкото в икономиката”. От купуването на гласове, достигащо грозящи устоите на демокрацията размери, до откритата заявка на бизнеса: няма да плащаме повече на политици, искаме директен достъп до европейските фондове, всичко това взривява разбирането за политика като израз на общия интерес. Пазарът е място за частни интереси, където всеки се стреми да максимизира печалбата си. Политиката е сфера и на солидарност, и на баланси, и на дългосрочни стратегии, а не на конкретни, користни интереси.

Политиката не трябва да бъде нито пазар, нито шоу, а форум.

Текстът е публикуван в:

 Крастева А. и А. Тодоров Местни избори 2007. София, НБУ, 2008, 39- 45.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s