Борбата за правата на бежанците продължава

Българските адвокати-правозащитници Диана Даскалова и Валерия Иларева спечелиха впечатляваща победа в Съда на Европейския съюз за правата на имигрантите в Люксембург.  Важен и значим успех и за тях, и за българкото гражданско общество!

Случаят Саид Кадзоев е известен на българските правозащитници. На организирания наскоро дебат от Институт Отворено общество и Центъра за миграционни изследвания на НБУ с участието на адвокатите Даскалова и Иларева (Червената къща, 16.11.2009), необоснованото изключително продължително задържане на търсещия убежище в България  руски грлажданин от чеченски произход отново бе поставен в центъра на гражданския дебат.

Решението на Съда на ЕС потвърди, че сме на прав път, че най-зряло по отношение  хуманитарните ангажименти на България  към бежанците и търсещите убежище е гражданското общество.

Преди да успеем да се зарадваме на победата, нов случай отново предизвиква опасения. Задържана е в Бусманци дъщерята на арменското сеймейство Согомонян. Техният случай е още по-известен от този на Кадзоев. Те живеят от дълги гтодини в България, децата говорят български по-добре от арменски, подкрепя ги цялата общественост в Петрич – от кмета до учителите, от съседи до журналисти. Още преди години учители и ученици се вдигнаха, за да изразят публично, открито и категорично пред Министерски съвет подкрепата си за арменското семейство и ясно да заявят, че интеграцята е жив процес на съвместно живеене, а не бюрократични процедури.

И победите, и предизвикателствата говорят за едно: защитата на правата на човека, на всички граждани, както и на чужденците, търсещите убежище, бежанците, изискват ангажираност, активност, решителност, участие.

Прессъобщение на адвокатите Д.Даскалова и В.Иларева, което родните медии не отразяват толкова активно колкото би се искало на демократичната и граждански ангажирана общественост:

Български правозащитници извоюваха победа в Съда на Европейския съюз за правата на имигрантите в Европа

Съдът в Люксембург за първи път се произнесе относно задържането на имигранти
На 30 ноември 2009 г. Съдът на Европейските общности в Люксембург постанови решението си по дело С-357/09 PPU в отговор на преюдициалното питане на България относно продължителното имиграционно задържане на Саид Кадзоев в страната. Решението на Съда в Люксембург гласи, че при никакви изключения максималният срок на задържане от 18 месеца според Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) не може да бъде удължаван.

Така българските правозащитници адв. Валерия Иларева от Правната клиника за бежанци и имигранти и адв. Диана Даскалова от Фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ извоюваха победа в Съда на Европейските общности за правата на имигрантите в Европа. Това първо и задължително тълкуване на Новата Директива на ЕС 2008/115 е прецедент в европейското право и ще бъде валидно за имигрантите във всички 27 държави-членки на ЕС. То създава гаранции срещу възможностите за произволно ограничаване правото на свобода на чужденците.

Делото беше гледано от Голямата камара на Съда в състав от 13 съдии, което е показател за неговата значимост.

Според администрацията на Съда «делото е и прецедент по бързината на неговото разглеждане и вземане на решение в толкова кратки срокове». Това показва отношението на Европейския съд към подобни случаи, когато предмет на делото е човешкото право на свобода и чужденецът очаква решението на съда задържан.

«Решението на Голямата камара, постановено за по-малко от 3 месеца, илюстрира как питане от национален съд може да доведе до важни гаранции за широка общност от имигранти» – споделя уважаван европейски преподавател–експерт по имиграционно право.

Тълкуването на Директивата на ЕС, предложено от българския съдия в преюдициалното питане и подкрепено от българското правителство щеше да доведе до удължаване на 18-месечния срок на задържане и да допусне допълнителни основания за задържане.

Становището на Комисията на Европейските общности и на адвокатите на Саид Кадзоев, потвърдено в решението на Европейския съд е, че максималните срокове за задържане са абсолютни и не могат да бъдат удължавани въз основа на никакви други обстоятелства, освен на изрично описаните в Директивата.

Съдът в Люксембург обърна внимание на това, че задържането на имигрантите не е санкция за извършено от тях престъпление, а обслужва еднинствено изпълнението на решението за тяхното извеждане от страната. Поради това Съдът подчертава, че чужденецът може да бъде задържан, само докато съществува реална възможност за успешно извеждане от страната и то само, докато действията по неговото депортиране се предприемат с необходимата грижа. Европейският съд постанови, че когато не съществува разумна възможност за извеждане, задържаният чужденец трябва да бъде НЕЗАБАВНО освободен.

Поводът за поставяне на въпроса пред Европейския съд бе задържането на г-н Саид Кадзоев в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци от месец октомври 2006 г.

Решението на Съда на Европейските общности в Люксембург задължава българския съд и правителство да се съобразят с абсолютния 18 месечен максимален срок, потвърден от решението на Съда и да освободят Саид Кадзоев незабавно.

Гражданска инициатива «Справедливост 21»
към Християнски център «Прелом»

Реклама

2 мнения за “Борбата за правата на бежанците продължава

  1. Петкова

    За съжаление по цял свят има нелегално пребиваващи имигранти. Може би отделните страни трябва да имат своя национална политика с ясни критерии за даване на статут на бежанец и легализиране на пребиваването, съобразени и с икономическите реалности. При даване на статут би могло да се преценява по това, какви средства са необходими за интеграцията му. Ние сме бедна страна при това в криза и колкото по-малко вложения в интеграцията могат да бъдат необходими, толкова по-лесно да получава статут съответния бежанец.Българското общество малко знае какви средства се изразходват за тази цел.Страхувам се, че ако се знае ще се появат и не до там добре настроени български граждани.Обществото по-лесно ще приеме, ако държавата предпочете млад и образован готов специалист,с потенциал за намаляващата ни нация. Има го и в други страни.Нали преди всичко трябва да се гледа националния интерес?

  2. иванка георгиева

    Нека всички ние подкрепим петицията за регулиране на статута на нелегално пребиваващите имигранти в България, за да се приеме закон за тези които пребивават в страната повече от 3 или 5 години да могат да се легализират. Господа управляващи, чуйте гласа на народа и се вслушайте в това какво искат,България от ден на ден намалява тя ще изчезне нека поне хората които идват от други страни и които искат да останат да живеят тук да бъдат узаконени и не им създаваме проблеми.Случая с Аревик срам за страната ни.Едно 22 годишно момиче не може да остане при любимия си а разни мафиоти се разкарват из България необезпокоявани от нищо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s