Е-гражданственост

Нова година – нов проект! Да ни е честит! 2010 да ни зарежда с оригинални идеи, творческа енергия и желание за овладяване нови територии на знанието.

Драги блогъри, фенове и критици на Интернет политиката, потребители и изследователи на е-управлението, е-граждани, заповядайте на нашите форуми, споделете вашия опит и визии.

Проектът «Е-гражданственост» е спечелен към фонд «Идеи» на Стратегическия фонд за научни изследвания в благородна конкуренция с достойни опоненти – водещи изследователи и от социалните, и от природните науки.

Проектът разработва ново, иновативно и перспективно направление – е-гражданствеността, активното включване на гражданите във виртуалната агора, информираното им участие. Той допринася за конститурането и анализирането на един ключов за качеството на демокрацията триъгълник от активни граждани, отчетни елити и отговорна политика. Той има ясно европейско измерение, разработен е в духа на Европейска инициатива i2010 за електронно включване.

Проектът преследва двойната цел да изследва и да промотира формирането на е-гражданина като ключова фигура на зараждащата се нова форма на е-демокрация. За постигането й се мобилизират ресурсите и на точните, и на социалните науки, на информатиката, политологията, социологията, публичната администрация. Проектът попада изцяло в рамките на фундаменталните научни изследвания (ново знание за ново явление) и експерименталното развитие (промотиране формирането на е-гражданина, създаване на Виртуална агора за отговорно участие, създаване на Гражданска коалиция за е-политика).

Иновативността на подхода, приносът му за експерименталното развитие на нови демократични практики се реализира в следните резултати:

 • Преобръщане на теоретичния ракурс от е-управлението към е-гражданина. До момента повечето политики и изследвания са насочени към усъвършенстване на публичното управление чрез оптимално използване възможностите на ИКТ. В тази перспектива гражданите са главно потребители на публична информация. Проектът поставя акцента върху активизирането и овластяването на гражданите. Този подход ускорява прехода от началните първи и втори стадии на е-политиката към висшите четвърти и пети стадии.
 • Създаване на Виртуална агора, по-широка, отворена и демократична и даваща

ввъзможност по-ясно и масово да прозвучат граждански гласове, за формулиране на важни теми и идеи, които да влязат в политическия дневен ред, за мониторинг на публични политики. Оригиналността на Виртуалната агора е, че не остава абстрактна и отдалечена от реалността, а става неин конкретен и динамичен израз чрез създаването и функционирането на регионални агори.

 • Развитие на новото интердисциплинарно изследователско поле на е-гражданството на пресечната точка на политологията, социологията, публичната администрация и съвременните информационни и комуникационни технологии. Двата труда  «Е-гражданство» и «Виртуалната агора» и голяма международна научна конференция ще поставят фундамента на новото направление у нас.
 • Институционализация на изследванията и практиките на е-участието и е-    демокрацията. Проектът лансира и реализира идеята за създаване на Център за е-   гражданство като генератор на идеи, изследователски проекти, граждански инициативи. ЦЕГ ще се утвърди като европейският глас на е-демокрацията в България и българският глас в е-мрежите в Европа.

Проектът ще има значителен принос за иницииране и промотиране на нови политики за повишаване качеството на демокрацията чрез мобилизиране възможностите на новите ИКТ и иновативната идея за е-гражданственост. Eксперименталното развитие на гражданското и политическо е-участие ще бъде целта на Гражданската коалиция за е-политика.

Реклама

5 мнения за “Е-гражданственост

 1. С удоволстие ще се включа! Разчитайте за разпространение на идеята, както и ако има събития-ще публикувам и в блога! Ще се радвам, ако ме държите в течение.

  Поздрави, Руслан Трад

  1. annakrasteva

   Предвиждам много и разнообразни форуми, всички открити – и виртуално, и реално.

   Чудесно би било да поговорим – и виртуално, и реално.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s