От папата до Путин: никой не може да устои на ИКТ

Папа Беноа ХVI  призовава католическите свещеници да използват всички възможности на Интернет. Не да се отдават на удоволствието на тяхната употреба, не дай Боже, а да ги изпозват за спасение и приобщение на душите. „С мъдрост” – френетичността на новите технологии и техният ритъм трябва да се „преведат” на темпоралността и мисията на църквата.

„Новото поколение аудовизуални средства (снимки, видео, анимация, блогове, сайтове) са необходими инструменти за евангелизация и катехезис”, дискурсът на папата не се различава от който и да е курс по политически маркетинг. Кибер-пространството и новата агора трябва да бъдат проникнати от божието слово, категорично и настойчиво вменяава папата: „Нека Бог да ви направи страстни вестители на неговото слово в новата агора, създадена от съвременните средства за комуникация”. То трябва да бъде и тяхната пътеводна звезда, за да не са загубят по виртуалните пътища: присъствието в Интернет трябва да се осъществява единствено, “доколкото е вярно на библейското послание.”

Ватиканът вече настъпва във виртуалното. Феновете му могат да следят новия канал в Youtube.  От май 2009 г. папата се обръща директно към вярващите от сайта с показателното си име: www.pope2you.net.

Че Ватиканът е на прав път говорят посещенията на този сайт, само на Великден те закръглят впечатляващите 2 милиона.

Мъдростта и умереността не са сред достойнствата на Путин. Както и страстта към новите технолии. Запален по Интернет, със собствен блог и профил във Facebook е новият руски президент – Дмитрий Медведев. Негово е и съзнанието за огромното изоставане на Русия и желанието за оттласкване.

Small is beautiful не е и няма да бъде руска ценност. 260 млрд рубли или 6 млрд евро за изграждане Град на бъдещето за 40 000 учени, инженери, техници, за да създават техногии made in Russia. Държавата ще осигури 50%, има достатъчно приближени олигарси, които да инвестират останалите 3 млрд.

Руското общество не е еднозначно ентусиазирано. Едни считат, че иновации, технологии и комуникации трудно се римуват с корупция, етатизация и бюрокрация.

Други са доволни, че държавата се пробужда от технологичния си сън и проглежда докъде е стигнал и накъде се е устремил междувременно светът.

Папата вече го търсят по Интернет. Остава да видим Силиконовата долина на Медведев. Калифорнийският прототип възниква отдолу. Този път Русия още не е открила. Ще чакаме е-обществото по руския модел отгоре.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s