КАК СЕ СТАВА НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ БЛОГЪР В СВЕТА?

Коя е алхимичната формула, която изстрелва право към върха? Как се става топ в невереоятната конкуренция на нахъсани блогъри?

Спокойно, млади приятели, отговаряте на първото условие: да сте под 30 години.

Рецептата е очаквана – 3 в 1, съставките – по-оригинални, комбинацията – неочаквана: състезател на спортна кола, писател, танцуващ труден танц с властта. Хем да  я критикуваш, така че да си симпатичен и на своите фенове, и на чуждите медии, хем да не прекаляваш, така че да не загубиш свободата да говориш.

Е, има и още едно условие – да пишеш на китайски.

Ефектът е главозамайващ – 300 милиона посетители за блог, създаден преди по-малко от 5 години[1], които правят Хан Хан, 28-годишен шанхайски плейбой,  най-четеният блогър в света.

На 19 години написва първия си роман. Критици казват, че не е шедьовър, читателите показват обратното – 2 милиона продадени екземпляри. Говори на своето поколение – обожавано и травматизирано. Поколението на пост-80те, поколението на едното дете, върху което се фокусира цялата обич, очаквания, амбиции. Родителите предлагат образованието като път към успеха, Хан Хан превръща отказа от него в свой успех. Не е завършил университет, не завършва дори гимназия.

От кормилото на колата до страниците на романа и постингите на блога – толкова форми за изява, развитие, признание, комуникация.

Славата не винаги е справедлива. Има по-талантливи от него, има по-ангажирани от него. Но няма по-известни от него и именно той става иконата на младото китайско  поколение днес.

Сравняват го с Лиу Ксиабо, автор на Харта 08, призоваваща за демократизация на Китай, арестуван от властите за дисидентство. Лиу Ксиабо също е признат и почитан, но далеч не така познат.

Единият остава герой на интелектуаците, другият става героят на обикновените интерноти.

А те са легион. Дори в Китай, който не долюбва Интернет и се разведе и с Google, и с Facebook.

На 1 май Times обяви класацията си на най-влиятелните хора в света, която не неговите журналисти или експерти, а интернотите са подредили.  Познахте, Хан Хан пак е на върха, втори, веднага след лидера на иранската опозиция Хосейн Мусави. Лиу Ксиабо е на достойното 8-мо място.

Виртуалният свят още не може да конкурира реалния, но е негова симпатична алтернатива. В него Бо Ксилай, една от звездите на китайската комунистическата партия, е едва на 52-о място с повече от скромните 9 000 гласа на фона на стократното по-многобройните фенове на блогъра Хан Хан – 873 000.

В революционната комунистическа митология от предкомунистически време клишето беше „отидох в затвора и станах човек”. В днешната виртуална митология „отиваш в блогосферата и ставаш звезда”.


[1] През 2006 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s