Белгийските политици: разделени във всичко, обединени в безпрецедентно в света решение

В тотална политическа криза, без правителство, в ситуация на фунадаментални разногласия и непримирими конфликти, белгийските депутати гласуват единодушно. 136 от 138 депутати в един глас заявяват категоричната си позиция, дори и останалите двама само се въздържат.

Изключителен вот. Изключителен с пълното трансгресиране на политическите цветове и езиковите идентичности на валонци и фламандци. Изключителен, защото в тежката политическа криза, Камарата на представителите е свикана спешно, само за да се произнесе по приоритетни въпроси.

Какво политиците определят като приоритет все още остава повече в сферата на сюрреализма, отколкото на политическата теория или на бщоприетата рационалност.

Този приоритет в случая дори не е назован. Винаги полагам повече усилия, когато обяснявам на моите студенти неказаното, отколкото казаното в политическото говорене.

Знаем, че ескимосите имат симпатичен списък от думи за сняг. Първо, защото имат такова изобилие от сняг, и второ, защото той им е толкова скъп, че за нищо на света не биха го принизили, като му посветят само една дума.

В случая картината е противоположна: феноменът е повече от незначителен, а и определено недолюбван. Засяга едва няколкостотин жени, но тези представители на пола, определян в предфеминиското време като слаб и симпатичен, не предизвикват нито симпатия, нито съчувствие.

Хиджаб, джилбаб, бурка, чадор, хаик, никаб… – европейската публичност преминава цял курс на обучение, за да се изучи този нов речник, който с езикови ресурси и от фарси, и от арабски описва различни форми, начини и степени на забулване. Както не различаваме повече от 2-3 форми на сняг, така не успяваме да различим всички тънкости на това словесно свръхпроизводство.

Белгийските политици подхождат радикално към тази терминологична ескалация, като напълно я игнорират. Законът забранява забулването, без да го назовава.  Всички, които покриват лицето си на публично място, подлежат на глоба от 15 до 25 евро и дори на затвор от 1 до 7 дни. Много по-тежки са санкциите за тези, които подбуждат или принуждават жените да се забулват.

За да е ясно, че макар да не е назована, именно бурката е единственият предмет на закона, се дава право на кметовете да го отменят по време на карнавали и други тържества, когато маскирането – в светската му форма – превзема публичното пространство.

Белгийците не могат да си формират правителство, а когато го формират, да си го задържат повече от няколко кратки месеца. В същото време са първите в света, които законодателно забраняват бурката.

Белгия и Франция са два огледални образа. Падащият рейтинг на Саркози отдавна на учудва никого, но и политическа криза не се задава.  Френските политици дълги месеци не говорят за стабилизация и стратегия, а за бурка, но дори още предложение за законодателното решение не е внесено[1].  Проблемът на белгийските правителства не е в рейтинга, а в съществуването. То наистина се оказва не толкова съществено, щом дори при неговата липса пак бързо се вземат безпрецедентни в западния свят решения[2].

Два аргумента са мобилизирани: обществената сигурност и достойнството на жената. Акцентът е върху второто: фундаментални демократични ценности, равенство на мъже и жени.

400 000 мюсюлмани в 10-милионна Белгия ясно чуват политическото послание. Всички – наистина всички – политически партии са единодушно против „радикализацията на идентичностите”. И са горди, че са дали пример на Европа. Чакат с нетърпение други да ги последват. Франция, Щвейцария, Италия, Холандия вече разсъждават и се готвят.

Преди и над всички публични политики, символната политика отново е на пиедестал.


[1] Кръстева А. Религия и политика: френските страсти. https://annakrasteva.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=162&action=edit

[2] Законът за пълна забрана на бурката е приет на 29 април 2010 от Камерата на представителите, предстои утвърждаването от Сената.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s