Изкуството като терапия и освобождаване: Луиз Буржоа

„Няма женска естетика. Абсолютно не. Има само психологическо съдържание. Създавам своите творби, не защото съм жена. А поради преживяванията, през които съм преминала.  Жените се обединяват, не защото споделят някои неща, а защото някои неща им липсват – третират ги по един и същ начин. Мисля, че това е съдбата на всички малцинства”.

Дали защото е жена или защото е уникална, Луиз Буржоа дълго чака признание. Родена във Франция, тя избира Ню Йорк за творческото си разцъфтяване. За чувствителните към културните хибдриди и креативния потенциал на мобилността като мен, Луиз Буржоа е гравиран  пример.

Днес няма голяма ретроспекция на изкуството на ХХ век без нейна творба, но тя навлиза в зрялото си шесто-седмо десетилетие, когато славата й гръмко оттеква. Нейната родина – Франция – я открива още по-късно: първата й парижка ретроспекция е през 1995 г.

И тогава, и до края – лукава усмивка, непококрен нрав, предизвикателно поведение. Енергия, трансгресия, неортодоксалност, на която внуците могат само да завиждат.

Tea parties не са изобретение на Сара Пейлин. От 80-те години всяка неделя Луиз Буржоа отваря огромното си ателие в Бруклин за всички, осмелили се да се доближат до голямата малка дама, която може да разсипе с невъздържани критики, но и да окуражи начинаещ творец.

31 май 2010 г. Точно в деня, в който се наслаждавах на нейната впечатляваща инсталация Precious Liquid в изложбата на току-що открития Център Помпиду-Метц, голямата артиска премина завинаги в сферата, която си беше пожелала: „Избрах изкуството пред живота”.

Забележителен принос в пантеона на съвременното изкуство са склуптурите на огромните й паяци, нежно наречени „Мама”, разтърсващата инсталация „Разрушаването на башата”. Ще я запомним с невероятната сила на таланта, превърнала изкуството в терапията срещу травмите и тревожността, с кретивността си, цял живот общувала с големите в изкуството, без да бъде всмукана в никоя мода или школа, с вдъхновението да твориш до последен дъх.[1]


[1] Жената-склуптор почива на 98 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s