Избори 2009

Изборите тактуват ритъма на демокрацията. През 2009 година този ритъм звучеше и и в европейска, и в национална, и в градска тоналност.

Първите редовни европейски избори бяха важен тест за зрелост. За политиците и тяхната способност да усвоят европейската проблематика и да я „преведат” на разбираем, интересен и атрактивен за българските избиратели език. „Репетицията” на първите междинни европейските избори през 2007 г. илюстрира колко далеч е родният политически елит от европейските си отговорности: Европа беше сведена и принизена до европейски фондове. Парадоксално, но именно това основно послание, толкова изобилно и редундантно обговорено на предишните избори, беше толкова неубедително реализирано след тях. Израснаха ли евроейски българските политици –това е първата ос на анализ в настоящия том.

Европейските избори бяха тест за зрелост и за гражданите – за разбирането, активността и причастността към европейските дела. Книгата анализира участието на българските избиратели в сравнителна перспектива както по отношение на други нови европейци, така и на електоралната активност в старите страни-членки.

От началото на промените българските избиратели многократно сменят своите политически предпочитания и дават кредит на доверие на различни партии. Тези флуктуации обаче не трябва да прикриват една константа: отхвърляне на управляващите и гласуване за алтернатива. Колкото по-нова е алтернативата, толкова по-мощна е мотивацията за подкрепа. Анализът на парламентарни избори 2009 потърси отговора на този въпрос в дългосрочните тенденции, разшири го с проблема „смяна на властта или смяна на системата”, радикализира го с нови предизвикателства: „след избори 2009: краят на прехода … започва”.

Политически маркетинг, реклама, имиджи са любими теми и на коментатори, и на полици, и на избиратели. Политическият език резонира ли в очакванията на гражданите или е израз на нарцистично самолюбуване на кандидатите – анализът внимателно се вглежда в кампаниите и на европейските, и на националните, и на местните избори.

Книгата е част от поредицата публикации на Департамента по политически науки на НБУ: Кръстева А. (съст) Българският политик: щрихи към портрета. София: НБУ, 2010; Krasteva A. et  A.Todorov  (dir) L’engagement  citoyen.  Sofia: NUB, 2009; 2008; Кръстева А. и Т. Стоицова (съст) Първа година европейска България: избори и образи. София: НБУ, 2008; Кръстева А. и А.Тодоров (съст) Местни избори 2007. София: НБУ, 2008.

Всички книги са предхождани от публични дебати и носят техния дух: сблъсък на различни интерпретации и теоретични перспективи, критичен дух, диалогичност.

СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение

АННА КРЪСТЕВА и АНТОНИЙ ТОДОРОВ

Европейски измерения на първите редовни избори за Eвропейски парламент в България

КАТЯ ХРИСТОВА-ВЪЛЧЕВА

Българските избори от 2009: сравнение с първите избори в страните от ЦИЕ след присъединяването им в Европейския съюз

Петя Георгиева

Парламентарните избори 2009 – дългосрочни тенденции

Антоний Тодоров

След избори 2009: краят на прехода…започва

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ

Избор 2009: смяна на властта или/и смяна на системата

Дмитрий Варзоновцев.

Образи и послания на парламентарни избори 2009

Анна Кръстева

Не или е-политика: избори 2009

ИРЕНА ТОДОРОВА

Политическата корупция в изборния процес

АНТОНИЙ ГЪЛЪБОВ

Избори 2009 – кампаниите, които отсъстваха

Любомир Стефанов

ДПС:  кауза или казус

Евгения Иванова

Електоралната динамика на кметските избори в София – 2009

Антоний Тодоров

От шоуто към политиката: образи и послания на кметски избори в София 2009

Анна Кръстева

Реклама

Едно мнение за “Избори 2009

  1. Pingback: Ще разберем ли какво ще се случи на избори 2011, ако прочетем повече за избори 2009? « БЛОГЪТ НА БИБЛИОТЕКАТА НА НБУ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s