Интернационализация на науката, глобализация на оценяването: канадският опит

Първата българка, оценяваща канадски проекти. Първи транснационални краски в пъстрия ми оценителски опит.

По-същественото е глобализацията на оценяването, прозрачността и обективността на процедурите, съставът на журитата, в които чуждестранните експерти са поне два пъти по-многобройни от националните.

Изводът: истинската наука е интернационализираната, иновативността не е в местно преоткриване на водещи направления, а оригиналност и продуктивност; признанието е автентично, когато е подплатено с международни отличия, цитирания, отговорности.

Най-вдъхновяващото понятие – recherchе-creation (изследване-създаване). Не случайно канадци са сред лидерите на миксиране на арт иновации и мжодерни технологии.

Най-стимулиращата научна политика – на пробивите, първенството, постиженията.

Най-прагматичното наблюдение: частните фондове за наука, надхвърлящи държавните, също значителни, инвестиции в изследвания.

Най-перспективната политика: задържане и привличане на мозъци. Е, да, и Канада има проблем с изтичане на експерти към САЩ. Има проблем, но има и политика за преодоляването му. Най-интересният й елемент са катедрите – значително финансиране за средносрочен период, за което учени с мащабни и амбициозни проекти кандидатстват. Множество организации се надпреварват да ги създават – на първо място самите университети, но и местните власти, както и други организации – индустриални, синдикални, филантропически. Най-престижни са изследователските катедри на Канада (chaires de recherche du Canada).

Най-оригиналната политика: приоритетно финансиране на мрежите, на интердисциплинарността и интеринституционалността.

Очаквам с любопитство да видя кога у нас спорадичните усилия на учени да хвърлят мостове към други дисциплини и научни институции ще се превърнат в целенасочена научна политика.

Най-симпатичната практика: път и поощрение на постиженията, колкото и „годишни” да са те. Пресен пример: млад учен е назначена в престижен университет преди да е защитила доктората си, защото достойнствата му вече са признати от националната и международната академична общност. Друг солиден университет също я „съблазнява” и с пост, и с изследователски фондове.

Чакам с нетърпение да видя родния бизнес да поощрява, а родните университети да се борят за научните таланти.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s