„Политологията – дипломата, която кара младите да мечтаят”

Не, това не е реклама на родната политология по случай новата академична година, а оценка за френската. Авторитетният френски вестник Le Monde публикува анализ на образованието по политически науки[1], което може да се резюмира с една констатация и две цифри:

  • Висок престиж, който продължава да расте. Институционалният му израз е, че политическите науки имат статут не просто на ‘регулярна’ университетска дисциплина, а преподаването им изисква специализирани престижни висши учелни заведения – Институти по политически науки, които влизат в категорията на т.нар. grandes ecoles.
  • 35 000 кандидати за 3500 места, конкуренцията е опсорвана, влизането – трудно. Ако в университетите се влиза като правило след матура (bac), за Институтите по политически науки кандидатите се готвят в т.нар. подготвителни класове – от скъпи до много скъпи частни курсове.

Целта на този кратък коментар не е да ‘мери’ престижа на родната и френската университетска политология, а да открои някои разлики, няколко насоки, в които ние вървим в посока, различна от френските колеги.

Политическите науки във Франция се мислят в множествено число. Институтите за политически науки наблягат и се гордеят със своя плуридисциплинарен характер. У нас картината е по-пъстра – сходно разбиране за многодисциплинарност[2] съжителства със случаи на мисленето й в единствено число и с аргументи доколко ‘чист’ политологично е даден текст при оценка на докторат или хабилитация. По-съществено за формирането на младите политолози е ‘роенето’ на департаменти и катедри и произтичащото дисциплинарно отдалечеване на европеистика, публична администрация, ПР. и т.н.

Politics и policies са тясно обвързани, различни страни на една голяма машинария – така учим студентите в първи семестър на първи курс. Университетсктото образование у нас все повече ги раздалечава, а се учудваме колко близо до реалния сектор са множество френски магистърски програми, фокусирани върху отделни политики. И колко разнообразна и успешна е професионалната реализация на притежателите на престижната диплома „Политически науки”.

PR е голямата мода у нас през последните години.  Изкусени от атрактивността на новото, непознатото, чуждоземно звучащото са не само младите. Политическите партии назначават PR експерти преди – ако въобще – да потърсят политически консултанти. ‘Пакетирането’ на посланията става по-важно от самите послания. Не случайно Christo е българин, но при него пакетирането е посланието, а в бг случая пакетирането често е вместо посланието. Липсата на идеи, програми, визии (не)умело се прикрива зад шоу, спектакли, 3D. Тези политически резултати се подготвят още на университетските скамейки, където често политолози и PR не седят заедно.

 

Повече престиж и признание за политологията е добре и за политологията, и за политиката.

Пътят предстои.


[1] Jacque, Philippe. Sciences Po, le diplôme qui fait rêver.- Le Monde, 29.09.11.

[2] В НБУ департаментът се нарича „Политически науки

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s