Улицата – новият суверен

 Кой най-много се изненада от оставката на ББ?

Тези, които я поискаха. Улицата още не може да повярва, че е новият суверен.

Няколко новости:

 • Невероятната лекота, с която родната улица помене правителство и харизматичен лидер. Само като си представим гръцките съседи, които само по Коледа се отляха от площадите към моловете, иначе са си все навън – и то яростни, гневни, непримирими и неуморими повече от нашите. Или французите, които първо се изсипват на протест и едва след като политиците са чули мощния им глас, те са готови да чуят техния. Нашата улица за броени дни постигна не смяна на определена – енергийна – политика, а смяна на правителство.
 • Огледалните лидери. Доган си отиде с опит за атентат. ББ си отиде с опит за атентат. Това си е направо напускане на политиката  и навлизане в психоанализата. Но политици, които са за терапия, не стават за лидери. Гражданите имат нужда не от един – размножен – лидер, а от различни лидери и истинска алтернатива.
 • Елитът чу, но не разбра улицата. Но прощаване ББ не заговори за сигурността на хората, а за своята сигурност. Улицата не иска лидери, които се занимават със себе си и други лидери (Борисов с Доган и обратно) – това го познават, а лидери, които решават проблеми на гражданите.
 • Улицата взе превес над е-улицата, над Интернет. Всички (се) обвиняваха, че много говорят по форумите, но малко се мобилизират за протести. Видяхме обратното.
 • Нов месия не е на ход. Не се търси анти-Бойко, а се иска смяна на цялата система. Не просто на управляващите, а на целия елит.
 • Мажоритарни избори не са панацея и не сменят системата. Няма магия, вълшебна пръчка и електорален Хари Потър.
 • Нова симпатична утопия с исландски привкус – гражданите помитат политическата класа, взимат властта, участват активно по Интернет, пишат Конституция. Тази утопия е изключително позитивна, защото показва посоките, в която улицата иска да преодолее собствените си несъвършенства – умереност, а не смесица от активни граждани с маскирани хулигани, конструктивност, а не просто Викове Не, Не ви искаме, Няма да ви гласуваме, истинска смяна на системата чрез нова Конституция, написана от граждани, а не просто замяна на едни политици от същите, рециклирани или нови и непредвидими.
 • И нови лица, и нови граждани. Политици с некорумпирани лица е категоричното искане на суверена. Това не означава просто нови лица. Симеон вкара много нови лица, някои от най-несимпатичните и корумпираните бяха сред най-младите и най-новите. ББ също се заобиколи с нови лица, улицата не можа да ги изтърпи до края на мандата. Само нови граждани могат да сътворят политици с нови лица. Граждани смели и иновативни като исландците, които като върховен суверен написват Конституция. Граждани, взискателни и отговорни като гръцките, които взимат под контрол предприятия. Тези нови граждани стават неизменна част от политиката. Тези нови граждани не позволяват на политиците да потънат в собствения си свят на олигарси, монополи, корумпирани магистрати, услужливи натегачи и ги карат просто да си вършат работата, за която сме ги избрали и им плащаме със собствените си данъци.Тези нови граждани са единствените, които могат да създадат новите политици.

Нови, активни и отговорни граждани могат да станат новият суверен.

 

 

Реклама

8 мнения за “Улицата – новият суверен

 1. Pingback: Дигиталните възмутени | Анна Кръстева

 2. annakrasteva

  Моралът е високата летва в политиката. Той трябва да е нормата. Като граждани трябва да го изискваме и санкционираме със снемане на довери неговата липса.

 3. annakrasteva

  Гражданите не са длъжни да разбират от политика. Ако полииците си вършат добре работата, хората няма да са на улицата. А когато хората са на улицата – това е знак, че нещо не върви и че трябва да се търси решение. Гражданите също трябва д аразберат, че не трябва да сменят системата всеки ден, а да контролират политиците и политиките не когато положението стане драматично, а постоянно, с разноборазие от форми, но с отговорност и активност.
  И за политолозите сте права – много е важно да не обслужват политиците, а науката и гражданството. Политолози, които днес венцехвалят едни, а утре други имат толкова общо с политологията, колкото хулиганите – с политиката, и едните и другите са платени.

 4. „Нови граждани могат да сътворят политици с нови лица“…Много е трудно да се мисли за новото. Дали тези нови граждани, които видяхме по улиците, които не не знаят какво искат, не знаят как да го постигнат и следват стадния принцип не са по-голямото зло? Не е ли по-добре все пак политиката да се прави от политици, които не са загубили гражданския си облик, а не от граждани, които нямат понятие от политика? По мое мнение имаме нужда не от нови граждани или нови политици – имаме нужда от нови политолози и лидери на мнение и нови медии, за да се изгради наистина едно гражданско общество, което е наясно със себе си.

  1. nbrakalova

   Съгласна, но основното, от което имаме нужда – както улицата, така и новите политолози, лидери, медии и всякакви – е връщане към… морала, отживелият. Защото разпадът на нравствеността, довежда до разпад и на системата. Там където има морал, има отговорност; там където има отговорност, има ред. Там всеки знае мястото си и не се налага улицата да изисква, защото властта е преди всичко отговорност и грижа, а не облага…

 5. agyagy

  само дето исландците са 300 000, а не 7 милиона….там няма различни етноси и се намират на майната си печелят достатъчно от търговия с риба и това е достатъчно, зад а имат висок стандарт. въпреки това преди 3 години имаха хиперинфлация и исландската крона се обезцени спрямо еврото над 200 %………добр, яе беше ЕС, за да се закрепят….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s