3 кръга и 3 предизвикателства: служебният кабинет на кръстопът

 Откриваме три кръга в новия кабинет и ще го оценяваме на три равнища.

 • Новата философия на кабинета. Откриваме един истински пробив и една скромна заявка за нова политика. Пробивът, естествено, е министерството на електронното правителство. Ясно е, че мандатът на кабинета ще изтече, преди истински да се създаде министерството, а самото е-правителство отново ще почака. То е на принципа „думам ти, дъще, сещай се, снахо“ – ясен апел към следващото правителство как се формулират приоритетни политики. Структурата на кабинета като израз на нови приоритети е симпатичен, но не достатъчно изкристализирал опит. Вицепремиер на регионалното развитие си е израз на мечтата на Плевнелиев да бъде „президент на регионите“. Еврофондове вместо икономика с ранг на вицепремиер отново показва, че не се виждат реални възможности в бизнеса и предриемачеството вътре в страната, а отново разчитаме само на инжекции отвън. Но поне опитът е в правилна посока – самата архитектура на кабинета трябва да очертава визия, стратегия, приоритети.
 • Лява улица, десен кабинет. Голямата интрига от последните седмици – леви искания на протестите и десен президент – получи недвусмислен отговор: правителството има ясен десен дневен ред. Добрите новини са, че нереалистични лозунги за национализация или милиардни заеми за социални харчове – независимо дали идват от улицата или от еврокомисар – бяха неутрализирани още във встъпителните декларации. Предстои да видим как гражданите от протестите ще реагират на социална политика, която може да се изчерпи с обещаните още от правителството на Бойко Борисов минимално увеличен пенсии.
 • Новите лица. Липсите – тези, които не влязоха – са показателни за наличността – тези, които влязоха. В липсите има и добри и по-малко добри новини. Поздравяваме президента, че не вкара големия бизнес, избегна опасността да го дискредитира чрез съмнителни лица. По-малко добрите новини са , че най-убедителните фигури като Константин Пенчев, отказаха. Чест прави на омбудсмана, че в кризисната ситуация само той – и президента – беше на висота, само той истински разбра – защото вече ги беше чувал и слушал внимателно – оплакванията и протестите на гражданите, а като юрист би могъл да им даде легитимна законова форма. За лицата – виж трите кръга.

Един отбор, три кръга

Президентът очерта един профил – на професионалисти, оценени, почтени, самореализирали се. Български вариант на американската мечта. Очакваме министрите да докажат този висок анонс.

Зад единния профил се очертават контурите на три кръга:

 • Първият е на ГЕРБ. Най-очакваният и видим е кръгът, свързан с екс-управляващите. Няма как иначе, голяма част от екипа и политическите мрежи на президента са с този произход.
 • Вторият е по-дискретен. Ще го познаем по бликащата радост и безрезервна подкрепа на Иван Костов и Мартин Димитров. Този кръг е от експерти и политици – и от авансцената, и от задкулисието, които леко, меко, обтекаемо и успешно преминават от едни управляващи към следващите правляващи. Не е важно кои са упрявляващите, важно е да с ауправляващи. Те са илюстрация за възпроизвеждането на елита, въпреки промяната на отделни лица. Новите лица до вчера са били на втори план в гъсти мрежи с други и на втори, и на първи план. Сега мрежите остават, променят се местата, някои от втория план застават на авансцената, други от авансцената трябва да минат леко назад, но мрежите продължават да функционират.
 • Третият кръг е най-хетерогенен. Той е съставен основно от ‘любимци’. Кого тачи и за кого милее българинът – популярни лица от екрана (съвсем случайно любимецът е от първи канал на БНТ) и спорта, експерти с магически думи в CVта като Харвард, редки птици като дама-генерал.

Днес имах вдъхновяваща дискусия със студентите за очакванията и исканията им. Те биха били предмет на друг постинг. Най-симпатичното беше основното послание:

Да се захващат за работа“.

Именно по нея ще ги съдим след интензивния им мандат.

Реклама

4 мнения за “3 кръга и 3 предизвикателства: служебният кабинет на кръстопът

 1. Г-жо Кръстева, радвам се, че попаднах на Вашия блог. Разисквате теми, важни за момента и с бъдещо развитие. Споделям това, което е написала Даниела – „Надявам се повече хора да Ви четат, а студентите Ви са късметлии :)“.
  Електронното правителство е нещо, което всички очакваме и се надяваме, че няма да е само препоръка към следващото правителство.
  „Структурата на кабинета като израз на нови приоритети е симпатичен, но не достатъчно изкристализирал опит.“ – хубава констатация, но пет лева към пенсиите, с нищо не променят нещата, при липса на виждане за развитие на икономиката. Ако се видят действията, всичко води към продължение на политиката на ББ, което не е добре за България. Това, че не искаме стари лица касае в най-голяма степен него. Политиката му на различните постове, по чиято стълбица се изкачи, трябваше до сега да отвори очите на хората, които гласуват за ГЕРБ. Наистина ГЕРБ е нова партия, но със стар лидер, който ще загроби партята. Само да се сравнят резултатите от изборите от 2009 г., когато гласувахме за тях с желанието да не се даде възможност на Тройната коалиция за следващ мандат, с тези, които сега ще се получат, показва огромната вина на едноличното управление. Срастнаха се власт с партия и дори по-лошо – ББ повтаря грешката от миналото – съвместява длъжностите на Т. Живков. Не се ли промени това, много скоро ще има нова, голяма вълна от протести.
  Днес сутринта, по bTV имаше хубав анализ на възможностите на ГЕРБ за след изборите и политологът ( съжажлявам, не му запомних фамилията – Димитър… ) и Комитата. Дано се вслушат в думите им!
  Надвам се, Вашите студенти да могат да надскочат партийните пристрастия и да им дадете това, което носите – желанието да мислим за България не само като Родина, а и да харесаме държавата си. Мнозинството от хората вече определят държавата като мащеха. Колкото и да се приспособяват към новите условия, голяма част от емигрантите страдат. Това е препратка към предишен Ваш пост, който добре е обхванал проблемите.
  Поздрави! Н. Хаджиева

  1. annakrasteva

   Нади Хаджиева, благодаря за толкова интересния коментар. Повече от 20 години вярваме, че нови политици ще донесат промяната – и Симеон, и ББ. Видяхме само повече от същото – клиентелизъм, корупция, олигархия. Няма никаква перспектива това скоро да се промени. Единствено ако гражданите съхранят критичната си енергия, излизат масово срещу всеки лобилтки закон и деформации, ще могат да бъдат коректив на властта.

 2. annakrasteva

  Даниела, ценя качеството на читателите; многото, които предпочитат популисткото – дори под формата на експертност – слово, имат достатъчно предложения. Винаги е приятно да общуваш чрез текстове с интелектуални приятели.
  Поздрави от вибриращ Берлин!

 3. Daniela

  Винаги е удоволствие да прочета всеки нов Ваш коментар! Толкова правдоподобно, непретенциозно, а в същото време мотивиращо мисловните процеси! Много ми харесва, че задавате нов изказ за добре познати политически похвати и това кара политиката да изглежда по- благородна и лицеприятна дейност. Надявам се повече хора да Ви четат, а студентите Ви са късметлии 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s