Походът на елита срещу гражданите

Безпрецедентен за четвървековната ни крехка демокрация поход на елита срещу гражданството. Стратегията е проста, но атаката е мощна и с тежък арсенал.

Стратегията е взета от първите страници на букварите по управление на конфликти: мощната енергия, която всеки конфликт свръхпроизвежда , трябва да се отклони от целта, към която е насочена и да се пренасочи в друга посока. Вече за напреднали е урокът за обръщането й срещу тези, които произвеждат контестаторната енергия. Е, родните политици не са отличници управленци, но се прицелиха амбициозно в пост-управленския период: с гражданската енергия по гражданите. Целият арсенал на манипулацията – от тежката артилерия до облечени в кадифе остриета  – е впрегнат, за да бъдат гражданите разделяни, осмивани, обърквани, отклонявани.

Тон зададе новият премиер. Дипломатът – и иначе дипломатичен – мининистър-председател  раздели българите на „улица“ и „мълчаливо мнозинство“. Едни граждани срещу други граждани. Важно е разделението, не уважението: и улица, и мълчаливо мнозинство са еднакво пренебрежителни и принизяващи гражданството. Отнемането на характеристиката „граждани“ и конституиране на аморфна маса е втората операция. Премиерът пъргаво прескочи до патриарха – колко пренебрежителност към собствения народ може да опрости патриаршеската благословия?

След софт веднага бяха мобилизирани и хард методите. Мощна кампания отвсякъде – и политици, и медии – започна да внушава на протестиращите, че трябва да влязат в политиката. Всеки гражданин на протест – политик? Това е все едно студентите да станат професори в мига, в който прекрачат университетския праг. А за да станеш професор, трябва да минеш през много цедки и стъпки: докторат, хабилитация, голям докторат…“Цедката“ за кандидат политиците са изборите. Само те определят кой политик колко граждани представлява. Тук е ключовата разлика. Гражданите няма нужда да представляват някого: те представляват себе си и своята позиция – за монополите, кризата,бедността, безнадежността….

Искат от гражданите невъзможното  – да се обединят. Защо? Защо либерални граждани трябва да са заедно с крайни националисти? Защо хора с ясни политически предпочитания трябва да се с други, изкусени от популистки послания? Как може – и трябва – партиите да са много, а гражданите трябва да са едно. И понеже протестиращите искат най-нормалното демократично правило на плурализъм, ги обвиняват, че няма „кой да вдигне телефона“.

Непрестанно внушават на гражданите, че трябва да излъчат лидери. А гражданските протести от Окупирай Уол стрийт до атинската агора нямат лидери. Силата на протестите е в тяхното множество, а не в свеждането им до едно-две лица. Къде-къде е по-лесно да опитомиш няколко „лидера“ отколкото разгневено множество.

Разделени и с произведени не спонтанно, а под натиск лидери, протестиращите бяха подложени на следващата манипулация:  пришиха ги към екзотични фигури – „Стоичков студент“ или цял рояк все компрометирани лица – Александър Томов,  Томалевски, та даже и Алексей Петров…

Hard методите се редуват със soft – екоминистърът – лондонски емигрант с лъчезарна ПР усмивка – увери невярващите, че оглавява перфектно министерство с перфектни експерти.  Това галантно-паркетно твърдение има две ясни цели. Първо да ни накара да забравим безбройните зелени акции и мобилизации, както и също многобройни примери като този екс еко-министърката броени часове преди да предаде щафетата на отзивчивия си колега е подписала документ за Пирин, отварящ отново врата за строителство.  Втората цел е още по-амбициозна – да не помислим да гласуваме за зелени. Защо ни е? Защо са ни зелени политици, когато си имаме перфектни зелени чиновници. А и къде-къде по-добре е да си гласуваме за големите партии на статуквото.  Толкова големи, че заради една от тях си заслужава да си хвърлиш британското гражданство.

Толкова мощната атака няма как да не постигне резултат: най-парадоксалните избори на прехода.

От кризата ще спечелят тези, срещу които е насочен гневът от кризата. Всички основни играчи печелят от кризата. Силата на гнева изтласка Атака от електоралното дъно до сигурна парламентарна кондиция.  „Не“-то на протестите ще бъде представено.

Няма да бъде представено „Да“-то, желанието за промяна. След мощни протести срещу партиите на статуквото именно партиите на статуквото ще влязат в Парламента.

ДПС обича скандалите и ако няма достатъчно, ги създава. Каква по-добра ситуация от поддържаната политическа нестабилност, в която Движението се явява на своите верни избиратели като  оазис на предвидимост и сигурност.

Защо въпреки вълната на недоволството, единствените сигурни за нова заявка за властта са точно тези, които изкараха хората на улицата – управляващите двата последни мандата? Гражданите въстанаха срещу монополите в икономиката, но няма да могат – поне не на тези избори – да се преборят с монополите в политиката. В ляво няма нищо, ама съвсем нищо, освен БСП. А и БСП обеща истинско преображение – след четвърт век да стане най-накрая лява партия. Да му мисли плоският данък.

В дясно гражданите заличиха Партията на гражданите. Нито гражданите се припознаха в затворената в изискана европеистичност партия, нито партията хареса гражданите: и тя като премиера си ги представяше като „мълчаливо мнозинство“, а те пък взеха, че се оказаха „улица“.  СДС нямаше нужда от гражданите, за да се самозаличи. Нищо не остана в дясно освен ГЕРБ. Самата ГЕРБ е дясня просто защото лявото е заето, иначе няма нищо специфично стимулиращо нито бизнеса, нито индивидуалната инициативност, което да я причастява към десни ценности и политики.

Само Мишо Шамара се зае да разведри наистина безнадеждната предизборна картина, като обеща на своите фенове ,че влиза в електорална надпревара. Феновете рязко ще нараснат, защото рапърът предлага истински рап, за разлика от много политици, които предлагат все неистински неща.

Не е ясно към хумористичния или драматичния жанр спада обещанието на проф. Константинов да дари своята заплата за благотворителност. Затова пък кристално ясно стана как „независими“ експерти всъщност са верни говорители на партийни централи. Как математиката се отнася към политиката предстои да се уточни: професорът направи медийна кариера със загадъчните и изплъзващи се от прозрачност и контрол 500 000 мъртви души, а сега иска да затвърди тази медийна репутация с дебелите книги на изборните резултати, които били абсолютно прозрачни и невъзможни за фалшифициране. Наистина доверчиви медии….

На тези избори новите граждани ще изберат старите политици.

Погребана ли е промяната?

Гражданите са на път да усвоят най-важния  урок: не всички да протестират непрекъснато срещу всичко, а отделните гилдии да оказват натиск по конкретни болни въпроси: лекарите срещу здравната каса, миньорите срещу затварянето на топлоцентралите, учените срещу фонда за научни изследвания…Само гражданите могат да накарат стари политици да работят по нов начин.

Само от гражданите може да дойде промяната.

Реклама

46 мнения за “Походът на елита срещу гражданите

 1. Това,че Мишо Шамара предлага истински рап ме вдъхнови да си мисля по въпроса:“Коя съм и къде аджеба съм попаднала?!“,вярно че повечето креативни хора,могат да ни покажат пътя към развитие,но за Бога…

 2. Pingback: Походът на елита срещу гражданите | book-marks

 3. Pingback: Социология на недоверието: разминали се с гражданите или равнис по гражданите | Анна Кръстева

 4. Pingback: Дигиталните възмутени | Анна Кръстева

 5. Pingback: Срс, оракули, псувни, боксови ръкавици като образи и послания на избори 2013 | Анна Кръстева

 6. Pingback: Походът на елита срещу гражданите | book-marks

 7. Zoa :
  Статията страшно ми хареса до момента обаче, в който прочетох следните редове “отделните гилдии да оказват натиск по конкретни болни въпроси: лекарите срещу здравната каса, миньорите срещу затварянето на топлоцентралите, учените срещу фонда за научни изследвания”. Ето с това не мога да се съглася. Именно това е редовната грешка, която повтаряме непрекъснато. Не може и не бива да се протестира сегментирано и на парче. Поради тази причина протестите у нас нямат успех. Трябва гилдиите да се обединят и да се подкрепят взаимно, когато една от тях излезе, останалите да я последват, за да я подкрепят, инак всичко е безсмислено и обречено на провал….

 8. Иво

  Статията е чудесна! Поздравления! ….считам обаче, че подобни откровения трябва да споделят на достъпен език за да могат настина да достигнат до Гражданите!

  1. Че кое му е недостъпното на езика – софт и хард? Абе, недоволен народ! 😉 Толкова години ни говорят на английски и пак не го научи! Айде, в бекстейджа!
   А сега сериозно – съгласна съм ,че не трябва да се протестира „на парче. Никой не може да ме накара да излязаа с фашизоиди на техен протест. А това, че се присъединиха към нашите, скриха си отличителните белези и протестираха като граждани. Постоянство и масовост! Това показаха варненци и така трябва да продължим. Протестите стихнаха поради изброените в статията причини. Да ни е за обица на ухото!

   1. Иво

    Ний дето си четем и си пишем тук си го разбираме 🙂 …но….ако се позовем на статистиката по въпроса за „културно-масовите“ предпочитания на народа ще се окаже, че посланията трябва да се отправят максимално кратко точно и ясно! …и съгласен съм, постоянно!

 9. Фагот

  „Гражданите са на път да усвоят най-важния урок: не всички да протестират непрекъснато срещу всичко, а отделните гилдии да оказват натиск по конкретни болни въпроси: лекарите срещу здравната каса, миньорите срещу затварянето на топлоцентралите, учените срещу фонда за научни изследвания…Само гражданите могат да накарат стари политици да работят по нов начин.“

  Грешка! Старите политици са си направили законите, благодарение на които ни ограбват и монополите, и приватизационните сделки, и заменките, и концесиите, и изобщо ни доведоха до този хал.
  Промяна на законите в полза на „гражданите“ няма как да се случи без нова партия на гражданите. А без промяна на законите всички протести постигат само някакви палиативни мерки за замазване на очите.

 10. Татяна

  Чудесен анализ! Статията до голяма степен обобщава вижданията на „мълчаливото мнозинство“. Но мълчанието не е знак за съгласие, а намерение за действие.

 11. Йордан

  да за съжаление това е голата истина и много правилно са го забелязали всички,защото преди тия същите господа нвоизлюпени милиардери гниеха в белене,власта не им даваше въздух,но ето до какво се доведохме,това са те тези които управляват,а не политиците,бил съм свидетел как един господин който е прост свинар със няколко комплекса и хотели така се караше на масата на друг господин чиновник(кмет) на град Пловдив,а този само мълчеше и кимаше с глава,кое куче ще лае против тая ръка която го храни,късно приятели…..за съжаление ние сами ги допуснахме тия същите търтей на нашия гръб разбогатяха оплетоха ни в мрежите ,но те имат подръжката от НАШИТЕ ЗАПАДНИ ПАРТНЬОРИ,които не ги е еня за нас как ние живеем а се интересуват как повече да ни докарат до просешка тояга…..

  1. annakrasteva

   Йордан, имам по-нюансирано разбиране за западните ни патньори, сред които има и такива, заслушани в гласа на гражданите и искащи да разберат какво се случва и защото нещата не вървят в България и защо все по–не вървят, макар вече от толкова години да сме „сред“ колегите си в ЕС.

 12. Maria Pirgova

  Прочетох с удоволствие анализа на гражданските протести. Напълно го споделям и в цялата говорилня мисля, че не съм чела нещо по-точно. Поздравявам те.

  1. annakrasteva

   Мария, сърдечно ти благодаря за оценката, коят високо ценя, защото и аз чета твоите с интерес. Обикновено преди избори почти нищо не публикувам, защото повечето вестници искат да им се напише точно това, което те искат. А това никак не е моят стил. Радвам се, че покрай Фейсбук огромен и ненамаляващ брой читатели се запознава с този малък анализ. Окураженение и за други.

 13. Васил

  Да, но въпросът е защо гражданите не успяха да издигнат своя алтернатива? Най-вече защото им попречиха с изпреварващи протести „хванати” от полицейски служители, играещи „организатори”(Гапончета), които не само разделиха протестите /всяка група се поведе от ченгета/, но и преднамерено не допуснаха дебат и самоорганизиране на гражданите за формулиране на своя истинска алтернатива. И за пореден път за такава се пласира мафиотско менте под нов етикет – „граждански” /боите, партиите, „спасителите” и „овчарите” се износиха/. И под общи гръмки фрази за „граждански контрол” всъщност скриха, че работят за запазване на мафиотския контрол над обществото ни. Някакви си мажоритарни избирателни системи с „плаващ преференциален вот „ били „промяна на системата”!? Бърникат в отделни рани, обещават подаяния – да не поискат хората СУВЕРЕНИТЕ СИ ПРАВА САМИ ДА РЕШАВАТ СЪДБАТА СИ. Поредно разиграване на лъже-промяна с кастриран „бунт” и предрешени избори. Могат го – парите са у тях, медиите, цялата държава е в тях. А силата на гражданите едва ли е в протести „на парче” по отделни сфери – промени няма да се случат там без промяна в ГЛАВНОТО и ПЪРВОТО –ВЛАСТТА – преминаване властта в ръцета на гражданите. Не хляб, а власт! Защото без власт няма хляб! ТЕ са безмилостни! Кой не го е разбрал? И сега… КАК при напълно затворена система и институции, работещи против нас да си вземем държавата? Очевидно с действие извън тях. Отстраненият народ се самоорганизира в места за решаване извън „системата” – граждански събрания във всеки квартал – пряко свързани помежду си – за договаряне на общи действия. Жените с иглите, учений с ума, богатият с парите, а бедният – с труда. То ясно, че от третите най-малко можем да чакаме, но останалите да не си мислят, че 10 000 ще свършат тяхната работа.

  1. annakrasteva

   Петя, хубаво е, че Интернет ни позволява да споделяме критични мисли по-непосредствено и независимо от издателската политика на големите медии, които са вече силно впрегнати в предизборна битка.

  2. annakrasteva

   Васил, много сте точен с „КАК при напълно затворена система и институции, работещи против нас да си вземем държавата? Очевидно с действие извън тях. Отстраненият народ се самоорганизира в места за решаване извън „системата” – граждански събрания във всеки квартал – пряко свързани помежду си – за договаряне на общи действия.“ Да вижаме и разбираме манипулациите и въпреки това да продължаваме да се самоорганизираме – е малка, много малка, но необходима крачка към това да почваме да отвоюваме държавата от мафиоти, лъжци и продажници. Днес слушах мафиот и известна журналистка и беше ясно, че и двамата са оплетени в схеми, че и двамата лъжат, не беше ясно само кой повече, че медиите не ни информират, а обратното…И въпреки това критични, трезви, мислещи и отговорни граждани има. И ще стават все повече. Виждам го по студентите си.

 14. Грешка. ГЕРБ не е създадена, защото „лявото е заето“, а беше създадена с помощта на западните ни партньори, след като видяха, че от старата десница, само кандидат-членските молби за постъпване в Партията-майка (БКП) и няколко статии във в. „Работническо дело“ на Командира, са останали.
  Колкото до лицата в ГЕРБ, ами взели са това, което родният пазар на потенциални политици предлага, няма марсианци да внесат…
  Та така.

  1. annakrasteva

   Stefan K, напълно съм съгласна, че става въпрос за политическо инженерство – където има празна електорална ниша, тя трябва да се запълни. А хората, които я запълват, наистина не са марсианци, а made in Bg и застават там, където ги слага съответният проект, не непременно там, където трайни и дълбоки ценности, убеждения и предходна анжажираност ги водят. Последните често липсват, това ги прави по-лесно „поставими“ на местата, които трябва да се запълнят в момента. Това често е цената на обновяването на елита у нас.
   И затова толкова трудно е на много граждани – като кометаторът alba – да приемат самото понятие елит, отнесено към родните политици и управленци.

   1. Г-жо Кръстева, ама нали сме на едно мнение, че целият ни Преход е едно политическо инженерство и то не само у нас, ами в целия бивш Соцлагер?
    Основите се поставиха на една среща до бреговете на Малта в онези, като че ли символично ужасно бурни дни (2-3.12.1989), когато Горби не посмя заради вълнението да отиде на срещата в неутрален кораб, та се наложи Буш на своя глава да стигне с една лодка до руския кораб…
    Каня Ви на една вечеря в който и да е реномиран ресторант в Европа, ако ми посочите поне един изявен роден политик, който да е бил ръководен само и единствено от своята собствена ценностна система, за да започне да се занимава с политика и аз да се съглася с Вас.
    Ама моля Ви, не някой никому неизвестен идеалист-утопист, а някой от „успелите“, който всички го познаваме и който е оставил някаква трайна следа в най-новата ни история.

  2. annakrasteva

   Stefan K, имам доста любими ресторанти в Европа, заслужава да продължим дебата в такава стимулираща среда.

   1. Винаги, когато и където пожелаете. За мен ще бъде удоволствие, да дискутирам всяка тема с една ерудирана жена.

 15. alba

  Изчетох написаното..и не мога да се въздържа да не коментирам…….За какъв „Елит“ става дума..??? Това шега ли е или подигравка с истинският смисъл на тази дума? Елит в България е имало много отдавна..Отдавна е избит или унищожен…Преди 9ти Септември 44-та…И….Нямаме ли български думи за използваните в текста „софт (soft) и хард (hard) две думи които се използват няколко пъти изписани или с кирилица и латиница..,но не и преведени или използвани с българското значение на същите думи??…Смисъла щеше да е същия и щяхме да го „разбереме“ и по този начин, само че нямаше да звучат като чуждиците, които обикновенно биват използвани за да замаскират комплексите за малоценност на авторите…

 16. Елита ги умее тия работи: „…….Всички народни недоволства са лесно отстраними, особенно ако народът няма водачи. Защото няма нищо по ужасно от разюзданите , лишени от возач народни масим както и няма нищо по-безпомощно от тяхм защото дори и те да съ въоръжени няма дати е трудно да ги укротиш, ако си успялДА ОТКЛОНИШ ТЕХНИЯ ПЪРВИ НАТИСК; защото, когато разгорещените умове се поохладят и всички се разотидат по домовете си, всеки започва да се съмнява в силите си и се замисля за собствената си безопасност или с бягство или с покорство.Затова разбунтувалите се маси, ако желаят да избегнат подобна опасност, трябва веднага да си изберат вожд, който да ги направлява, да поддържа вътрешното им единство и да се грижи за тяхната защита…….“ (Николо Макиавеели)
  Ама в България много вождове !!!!

 17. Yordan

  Елитът ги умее тия работи : ….“Няма нищо по ужасно от разюзданите, лишени от возач народни маси; както и няма нищо по-безпомощно от тях; защото, дори ако те са въоръжени, няма да е трудно да ги укротиш, ако си успял да отклониш техния първи натиск; защото когато разгорещените умове се поохладят и всички се разотидат по домовете си, всеки започва да се съмнява в силите си и се замисля за собствената си безопасност или с бягство или с покорство. Затова разбунтувалите се маси, трябва веднага да си изберат вожд, който да ги направлява, да поддържа вътрешното им единство и да се грижи за тяхната защита“……..(Николо Макиавели)

 18. Zoa

  Статията страшно ми хареса до момента обаче, в който прочетох следните редове „отделните гилдии да оказват натиск по конкретни болни въпроси: лекарите срещу здравната каса, миньорите срещу затварянето на топлоцентралите, учените срещу фонда за научни изследвания“. Ето с това не мога да се съглася. Именно това е редовната грешка, която повтаряме непрекъснато. Не може и не бива да се протестира сегментирано и на парче. Поради тази причина протестите у нас нямат успех. Трябва гилдиите да се обединят и да се подкрепят взаимно, когато една от тях излезе, останалите да я последват, за да я подкрепят, инак всичко е безсмислено и обречено на провал….

   1. annakrasteva

    Аз имам по-оптимистичен поглед и виждам професионалисти в различни сфери – и лекари, и музиканти, и препподаватели, и инженери…Друг е въпросът дали съумяват да се организират в гилдии за колективно действие.

  1. annakrasteva

   Zoa, напълно съм съгласна с вас, не съм била достатъчно точна. Във Франция например ученици протестираха заедно с възрастни против проект за пенсиона реформа. Разбиа се, че трябва да има солидарност между гилдиите. Но е хубаво исканията да бъдат по-конкретни – лош проектозакон, корупционна схема, необосновани увеличения, компрометирани политици и т.н., иначе няма да може да се постигне коркретен резултат.

   1. Zoa

    Така е, сега вече ста непълно права :), разбира се конкретиката е необходима наравно със солидарността.

  2. Krasimir

   Липсата на синдикати и вярата че нещо ще се подобри след протеста, две неща много важни ги няма в България! В италия също не е розово, но синдикатите са много силни, при стачка на транспортните работници се парализира цялата странар а у нас синдикатите са мижатурки на топло местенце !!!

   1. и за синдикатите е точно и вярно!Например в БДЖ няма и помен от синдикати , е на ужким без права,при последната стачка Бойковата машина ги смачка!При стачка на транспортните работници в други страни се вдигат всички и авиация и ЖП ,това го казвам солидарност,тук у нас виждате как е,БДЖ стачкува(не всички,и там са разделени на различни предприятия и синдикати),веднага автобусния транспорт се надупва на властта и ефекта е нулев!Ще ме извините за некоректния израз ,но истината е такава,и друго,няма ефект от стачка,то няма икономика ,какво ще се парализира?

 19. И аз се радвам, че прочетох тази статия – много добра, точна и … приятна за четене! Тук намирам изразени собствените си размисли и ядове заради неправомерните (но точно премерени с манипулативна цел!) изисквания към протестиращите – да са единни, да излъчат представители, да формулират грамотни и точни искания и др. п. – все неща, които са работа на експерти…“Улицата“ са хората, които правят хляба, прокарват пътища, строят, възпитават и обучават, лекуват, изобретяват … но не са политици. Затова пък осигуряват високите заплати и др. екстри на политиците – да мислят, да формулират стратегии и програми за благото на обществото и да ги привеждат в изпълнение …
  Ани, благодаря!

  1. annakrasteva

   Никой в развитите демокрации не си позволява пренебрежително отношение км гражданите – поне не публично, грубо и арогантно, както у нас. Демокрацията е урок, който родните елити усвояват по-бавно от гражданите.

 20. Вили Тодоров

  Всичко е въпрос на гражданска активност и начин на мислене. Защото „стадо“ и тълпа се управляват много лесно. Вашата статия е интересна и ще си позволя да я споделя и на моята страница в това странно социално пространство, наречено „фейсбук“. Не зная дали ще разрешите да публикувам тук едно мое открито писмо до г-н Борисов. Решил съм да го разпращам при всяка възможност чрез интернет защото паметта на българите-гласоподаватели е къса и ще забравят, че Бойко борисов е единственият български министър-председател, прогонен от своя пост под светлината на „живи факли“.

  1. annakrasteva

   Вили, с интерес ще прочета откритото писмо. Ще се радвам и да споделите моите размисли на вашата страница.

  2. Присъединявам се към общата молба да публикувате писмото си до ББ, г-н Тодоров. Ще кача думите Ви на Стената си, та да могат повече хора да ги прочетат:
   „Решил съм да го разпращам при всяка възможност чрез интернет защото паметта на българите-гласоподаватели е къса и ще забравят, че Бойко борисов е единственият български министър-председател, прогонен от своя пост под светлината на “живи факли”“.
   Абонирала съм се и за коментарите и за нови публикации. Благодаря на Ани Кръстева и съжалявам,че толкова късно я откривам.

 21. annakrasteva

  Няма по-голям стимул за преподавателя от мислещите му студенти.
  Хубаво е, че трайно нараства критичната маса на критичните граждани – и онлайн, и оффлайн.

 22. Philip DeFrois

  Много се радвам, че чета подобна статия. Логиката и заключениета са много важни: Само от гражданите може да дойде промяната. Радвам се, че бях ваш студент!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s