Искам да съм електорален социолог

Започнах деня с прелюбопитно четиво – електоралните прогнози на уважавани социолози. Списание „Тема“ в последния си брой № 18, прилежно ги беше събрала и пригледно подредила, така че ми спести времето да ги търся по различни медии. Пък и ме освободи от отговорността аз да определям кой може да се нарича социолог и кой не.

Колко партии ще спечелят изборите – и аз като всеки информиран гражданин се вълнувам от въпроса. Отговорите също ме развълнуваха – от 4 до 10-ина. Е, поне за първата цифра всички – и социолози, и граждани сме съгласни. Интересува ни дали и какво освен 4-те ще има. Някои от експертите са по-скромни – „не по-малко от пет партии“, други широко отварят прогнозната кошница: и СДС, и ДСБ, и СКАТ партията, и РЗС „не е за отписване“, и Лидер „стои добре в страната“, да не забравяме, че и ВМРО, Център-Свобода и Достойнство, Движение Гражданска инициатива, Модерна България „имат шанс да се възползват от ситуацията“. Е, за да не мислим, че не остана никой извън тази свръх, хипер и още по най оптимистична прогноза, за България на гражданите авторът й „до последно няма да е сигурен“.

Че във всяко състезание има първи и втори няма как да не знаем. Виж по въпроса кой ще е първият и кой втория някои уважавани колеги нямат отговор. Какво ще дели втория от първия – ножицата също е впечатляваща: от 150 000 до 400 000 гласа.

Малко нарцистично бих споделила, че на кафе с мои студенти произвеждаме мисли, които ми се струват по-близки до понятието „прогноза“. С една фундаментална разлика – никой не ни плаща за тях.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s