Докъде ще ни докара политическият сюрреализъм?

Според политолога доц. Анна Кръстева само гражданите са тези, които постепенно могат да започнат да създават нов политически елит

В студиото на „Още нещо“ бяха политолозите Иван Начев и доц. Анна Кръстева, за да коментират най-новото развитие на политическата ситуация в страната.

„Виждаме властелина на думите да губи контрол върху думите,“ смята доц. Кръстева, визирайки начина, по който Бойко Борисов се опитва да измести акцента при скандала с подслушванията. Иван Начев обаче е на мнение, че напротив – това е пример, че той все още владее думите.

http://news7.bg/%D0%9E%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8E%D1%80%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-_l.baa_i.7507_b.5439.html

Според доц. Кръстева, се наблюдава тенденция на все по-мръсни избори, все по-мръсни кампании. Тя напомни за черния PR от първите демократични избори, когато една карта беше покрита с черепи и кости. По думите й, кампанията навлезе „в кухнята на елита“ и се стигна до „падение на българската политическа класа“.

Иван Начев е на мнение, че обществото вече е свикнало с този тип разговори. Деморализацията на политическия елит стана част от нашето всекидневие, възприемаме го все по-естествено, и това се дължи именно на поведението на Борисов, коментира той.

Според Начев скандалът с подслушването ще се отрази на европейското финансиране за България в следващия бюджетен период. Той прогнозира много по-сериозен контрол и свиване на средствата. По темата с европарите се включи и доц. Кръстева. Според нея най-смущаващото е, че няма партия, която да предлага развитие на базата на собствени ресурси. Всички разчитат на европейски средства, преразпределят средства, никой не казва как ще се осигури генериране на продукт, допълни тя.

Сред избирателите ситуацията е между „Още не съм решил“ – преди скандалите, и „Вече не съм решил“ – след скандалите, обобщи доц. Кръстева. Положителният резултат обаче според нея е именно, че скандалите, а и протестите преди това, започнаха да формират нова гражданска култура. „Хората се интересуват има ли държава и политиците мислят ли в този ключов момент,“ коментира тя. Според нея хората вече се замислят, обсъждат, за кого и защо да гласуват – за разлика от „вълните“ гласоподаватели в предишни избори. По думите й само гражданите са тези, които постепенно могат да започнат да създават нов политически елит.

България няма нужда от нов месия, а от прагматичен, визионерски политик от типа на Ангела Меркел, заключи доц. Кръстева. Тя призова да гласуваме за прагматични и визионерски личности.

Реклама

Едно мнение за “Докъде ще ни докара политическият сюрреализъм?

 1. доц.Кръстева
  „По думите й само гражданите са тези, които постепенно могат да започнат да създават нов политически елит.“
  Така казано това е аксиома!
  Но ако се има предвид, че най-гласовитите между гражданите ще започнат да стават „нов политически“ елит, то думата „нов“ става излишна.
  За да могат гражданите „постепенно (именно!) да започнат“ трябва да имат в ръцете си инструмент за работа…
  В противен случай – кой не скача е червен и поредният „нов политически елит“. С кратък срок на годност!

  „Тя призова да гласуваме за прагматични и визионерски личности.“
  И аз това искам. Но как да стане, като тези личности се предлагат в добре опакован партиен комплект заедно с… 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s