Азбука – арт – памет

Представяте ли си азбука, в която всяка буква е сътворена от гений, вдъхновяващ ни с подвиг, перо, призвание, принос… Точно такава азбука си представят и ни представят   Маурицио Галанте и Фабио д’Ачиле. Един от най-оригиналните и иновативни произведения на тазгодишната Paris design week.

Image

N във френското въображение може да бъде написана само от Наполеон и буквата носи неговият устрем, плам, амбиция. Z e изписана от изписалия толкова жестоки, силни, ангажирани, реалистични страници Зола, че ни се иска да избягаме от неговата реалност във въобразения свят на други творци. Азбуката на Галанте и д’Ачиле открехва вратата към тях.

Всяка главна буква от Азбуката е първата буква на подписа на емблематичната историческа личност, която авторите са избрали да олицетворяват буквата. Малката буква е резултат на творческа амалгама – Маурицио Галанте и Фабио д’Ачиле преглеждат множество ръкописи, писма, архиви и други документи, за да установят най-характерния начин, по който историческият персонаж я изписва.

Азбука, събрала в букви толкова креативност, арт, памет, култура и история.

Image

И толкова ангажиран съвременен патос, концентриран в заглавието – „Гражданка

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s