Нови граници: политика и поетика

От Путин до пътешествениците, от политиците до мечтателите днес всички са фокусирани върху границите и впримчени от страстта да ги прекрояват, преминават, преформулират, поетизират. Патосът е всеобщ, но емоциите се разлетяват в противоположни посоки: възхвала на границите на Режи Дебре и обсесия от границите на Мишел Фуше резюмират двата полюса. Тази полярност прозира и в двете перспективи, в които съм избрала да разположа експозето: политика и поетика. Ще разгърна анализа в три проблемни кръга. Преминаването на териториалността в телесността, миксирано с технологии, инвизибилизиране на граници, фукодиански свят, изкристализиращо в биометричните граници, е предмет на размисъл в първата част. Втората избира друг вид нова граница – летището, илюстриращо идеята на Марк Оже за супермодерните ‘не-места’, които са свързани не толкова с уседналостта, колкото с мобилността. Летището е микрокосмосът от масови потоци, високи технологии, мениджмънт на комплексни системи, воля и силно лидерство. Летище се римува със символен капитал и атрактивност, то произвежда и нови – кинетични – елити, и нови политики: политика на летището. Ако първите две перспективи тематизират политиките на граници и техния проект да ги мултиплицират, диверсифицират, секуритизират, третата балансира с поетиката на границите, с усвояването им от гражданите, които на инструментализирането противопоставят креативността, на сигурността – играта, на рационалността – въображението и мечтанието.

 

ЛЕКЦИЯ

 В рамките на програма Advanced Academia на Център за академични изследвания София  (CAS Sofia), подкрепена от Фондация „Америка за България”и Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft

 Нови граници: политика и поетика

 Лектор: Анна Кръстева, доктор хонорис кауза

 22 април 2014 г. от 18:00 часа

 Американски център на Столична библиотека, пл. Славейков” 4А

 

Анна Кръстева е доктор хонорис кауза на Университета Лил 3, Франция и ръководител на Центъра ма миграционни изследвания на НБУ. А.Кръстева е автор и съставител на 23 книги и множество статии, публикувани в България, САЩ, Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Швейцария, Германия, Словакия, Гърция, Сърбия, Турция, Италия, Холандия, Румъния, Китай. Била е гост-професор в Института за академични изследвания в Нант, Франция, в Институтите за политически изследвания в Париж и Лил, в Института за европейски изследвания на Университета Париж 8, в Университета Лавал в Канада и др., чете лекции в Университета в Болоня, в Сараево и други европейски университети. Изследванията й са в сферата на политиката на границите и миграционната и политика, както и на дигиталната демокрация, е-гражданствеността и Интернет политиката. Тя е главен редактор на международното списание Southeastern Europe (Brill), член е на редколегията на едно американско (Nationalism and ethnic politics, (Routledge), едно френско (REPCEE) и едно китайско (欧洲评论Europeana, Shangai) списание. Член е на множество международни научни съвети и на борда на Дипломатическия институт.

 

Избрани публикации: Кръстева А. От миграция към мобилност: политики и пътища (под печат); Кръстева А. (съст) Дигиталният гражданин. НБУ, 2013; Krasteva Anna (dir) E-citoyennetés. Paris : Harmattan, 2013; Brown Elinor and Anna Krasteva (eds) (2013) Migrants and refugees. Equitable education for displaced populations. USA: Information Age Publishing; KrastevaA. et al. (eds) MigrationsfromandtoSoutheasternEurope. Ravenna: LongoEditore, 2010; Genov, N. and A.Krasteva (Eds) Recent social trends in Bulgaria 1960 – 1995. Montreal etc.: McGill-Queen’s University Press, 2000; Krasteva, A. (Ed.). Communities and identitiеs in Bulgaria. Ravenna: Longo Editore, 1999; Кръстева А. Идентичности, дискурс, власт. София: Петекстон, 1999.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s