Интервю на Ирина Недева от БНР с Анна Кръстева за „От миграция към мобилност: политики и пътища“

14 милиона са мигрантите по света. Ако си представим всички тях, събрани в една страна, то тя ще бъде 5-ата по численост в света след Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Това припомня в предговора към книгата си „От миграция към мобилност“ доц. Анна Кръстева. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ посочи още: Книгата има едно силно послание. Това е, че мобилността и миграцията са изрази на глобализацията отдолу, на опитомяване на глобализацията, на нейното очовечаване. Глобализацията я виждаме най-вече като мощни потоци, но те са на капитали, стоки, финанси, на които никой не поставя граници, а толкова много граници се поставят на хората. Има желание у хората да преодоляват тези граници.

Глобализацията обаче, очовечена от миграцията, носи това позитивно послание, че миграцията е ресурс и феномен, от който печели както мигрантът, така и страната, която напуска, така и тази, в която отива. България продължава да е свързана с хората, които са я напуснали, защото най-големият инвеститор в България днес са нашите емигранти, каза още тя.

По отношение на 11-и септември и „Шарли ебдо“, доц. Кръстева заяви: Това са събития, които показват черната страна на глобализацията – хора се радикализират и седейки в собствените си страни и като реакция на една не добре осъществена интеграция, защото другото лице на миграцията е интеграцията, дали успяват добре да се интегрират тези номади или се чувстват маргинализирани. „Шарли ебдо“ е израз на една нова вълна на ценности, около които хората много по-силно се причисляват – религиозните ценности.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

http://bnr.bg/post/100525651/214-miliona-sa-migrantite-po-sveta

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s