Щанги, Сърница и референдуми – пролетният политическият микс

Референдумът като заявка за промяна

http://bnt.bg/part-of-show/referenduma-t-kato-zayavka-za-promyana

Гости в “Още от деня” бяха политологът и преподавател в НБУ доц. Анна Кръстева и доцентът по сравнителна политология Румяна Коларова. С тях коментирахме изборите в Сърница и това дали референдумът няма да се ползва като някаква форма на алиби.

Коларова смята, че е крайно време да се спре да се говори за референдум и да се направи такъв за промените в изборните правила. Освен постоянното сменяне на позициите, тя посочи и изключително тревожния факт, че когато става дума за референдум винаги се намират коментатори, според които той няма да ни реши проблемите. “Нито едно политическо действие не може да реши всички проблеми”, заяви тя. За нея е важно да се направи стъпка в правилната посока. Коларова смята, че ще има дебат и за това как да бъдат формулирани въпросите.

Кръстева обясни, че се говори за референдум, който да попита за задължителното гласуване. “Изключително важно за коректността на един референдум е този, който задава въпросът, да не дава правилния отговор”, каза тя. Според нея гражданите трябва да преценят дали да има задължително гласуване, за да направят това е добре да има информационна кампания. Тя се опасява, че при въвеждане на задължително гласуване ще се увеличи и “белият вот”. За нея е много важно да има една динамична избирателна система и ние гражданите да сме убедени, че не избирателната система решава избора.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s