Кратко четиво за феновете на мажоритарния вот

Няколко британски цифри[1] за размисъл за феновете на мажоритарния вот:

Партия, спечелила 12.6% от избирателите, има 1 депутат. Друга партия с 4.7% – 56 депутата.

Българските мигранти – реални и потенциални – доволно потриват ръце: така му се пада на Найджел Фарадж, който ни недолюбва, никакъв депутат не заслужава, така че да се радва и на единия.

1 депутат има и Зелените с 3.8%.

Триумфът на Шотландската националистическа партия е исторически: с 56 депутата се изстреляха в центъра на британската политическа сцена и станаха трета национална политическа сила. Този главозамайващ резултат, който ще вгорчава дните и нощите на Камерън през целия му – също значим, първи самостоятелен консервативен мандат – шотландците постигат с повече от скромните 4.7%. Е, това е да си имаш мажоритарна система А и най-борбената, интересна, вдъхновяваща и иновативна лидерка, чийто блясък никой не успя да затъмни на тези избори – Никола Стърджън. Истински шотландски боец – спечели и тези, които само преди броени месеци гласуваха против нея на референдума за независимостта, но сега със същата решителност я подкрепиха, защото не виждат по-добър говорител на автономията, регионализацията и гордата си идентичност.

Мажоритарните избори обичат големите и си ги възпроизвеждат: за разлика от Фарадж, който с 12.6% постигна 1 депутат, всеки един депутат на Камерън е спечелен с по 0.3% от гласовете. „Победителят взима всичко“. Който е имал, ще му се даде още….

Поучителни примери излъчиха британците за ценителите на мантрата на мажоритарния вот като излъчващ ярки личности. Най-младият депутат – световно неизвестната 20-годишна студентка – е пак от партията, изсипала се като лавина на британската политическа сцена (ШНП). Какво друго може да следва рекордьорката по младост депутатка освен политически науки. Където задълбочено изучава чудесата и тайните на мажоритарния вот.

[1] От току-що приключилите и изненадали всички – социолози, политолози, политици, граждани – парламентарни избори във Великобритания (7 май 2015 г)

Едно мнение за “Кратко четиво за феновете на мажоритарния вот

Вашият коментар