Проф. Анна Кръстева: Националният съвет на българите в чужбина може да заздрави връзките с държавата. Интервю с Ирина Недева по БНР

Консултативният съвет към Агенцията за българите в чужбина си поставя за цел предложението за създаване на Национален съвет на българите в чужбина да стане реалност. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Анна Кръстева – политолог и ръководител на Центъра за миграционни изследвания към Нов български университет. Тя е и председател на Консултативния съвет към Агенцията за българите в чужбина.

Тя обясни, че Консултативният съвет има една генерална цел – да ускори осъществяването на политики, които отдавна стоят на хартия.

Създаването на практика на Национален съвет на българите в чужбина е истинска проява на една политическа, на една гражданска връзка на българите извън България със страната. Колкото повече наши съграждани избират постоянно или временно да живеят навън, толкова по-голямо става предизвикателството пред българската държава да съхрани, да развие връзките с тези общности, каза проф. Кръстева.

Според нея не само културата и езикът в днешно време са елементите, които свързват сънародниците ни зад граница с родината:

Интересното и изключително важното е колко ангажирана беше българската емиграция по време на протестите. Имаше множество акции в различни страни, имаше участие на българи, които се връщаха в България. Значи има друг начин на връзки с държавата, които преминават през ангажимента, през участието, през гражданската и политическата активност. Това беше една мобилизация на българи извън и в България против държавата. Националният съвет и обществените съвети към българските консулства в чужбина имат обратната цел – да заздравят връзките на българските граждани със самата държава, да я подпомогнат в нейните политики, да минат през механизмите не на пряката демокрация, а на представителната демокрация. Виждам нашите сънародници много по-узрели за това представителство отколкото нашите институции.

Проф. Анна Кръстева коментира и ситуацията с мигрантите в Европа и намеренията за затваряне на границите:

Смятам, че няма да се промени същността на Европа, защото спецификата на европейската идентичност е да бъде мобилна, да бъде себе си. Колкото по-големи стават атаките срещу това, което е Европа, толкова повече тя отстоява своето право да бъде себе си.

Според проф. Кръстева има по-дълбинни промени, които тепърва трябва да осмисляме:

Това са промените, свързани с появата на нов тип политики, за които гражданите сме абсолютно неподготвени. Трудно е да преведем на български body politic/политика на тялото/, през която започват все повече да минават разделенията.

Цялото интервю с проф. Анна Кръстева можете да чуете в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/100648482/prof-anna-krasteva-nacionalniat-savet-na-balgarite-v-chujbina-moje-da-zazdravi-vrazkite-s-darjavata

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s