Край на партиите, дойде времето на мега-лидерите. Интервю на Анна Кръстева с Лора Николова от БТА

Има ли някакви прилики между президентските избори в САЩ и българските?
Има две фрапантни прилики. След зашеметяващо дългата кампания в САЩ и след неприлично кратката кампания в България, ключовите претендентите се оказаха с висока степен на нехаресване. Нещо като негативна селекция – топ лидерите са рекордно неодобрявани от множество граждани.

Българските и американските граждани отказаха да бъдат клакьори на статуквото и радикално го преобърнаха. Разликата е, че американските бяха ухажвани, докато българските – тотално пренебрегнати. Липсата на кампания ясно казваше, че от гражданите нищо не зависи. И ухажваните американски, и игнорираните български ггаждани решиха да докажат,че всичко зависи от тях.
Разликите са легион, тук ще откроя основната. Титаничен сблъсът на лидери и визии наблюдавахме в САЩ, в родината – нито едното, нито другото.

Какъв знак дават тези резултати – по-трудно прогнозируем ли става светът, още повече и след резултатите от референдума във Великобритания за излизане от ЕС? Какви са причините за това, има ли криза на елитите в световен мащаб?

Мощна авторитарно-популистко-националистичесска вълна залива света: от Ердоган до Орбан, през Борис Джонсън и Найджел Фарадж до Путин и Тръмп. Ако до скоро нейни говорители бяха лидери от крайно-дясната периферия, днес нейни мощни носители са топ политическите играчи.
Изтече времето на партиите, дойде времето на мега-лидерите. Тръмп говори за движение и е прав. Завоюва върха, не защото го издигна Републиканската партия, а защото многомилионни екзалтирани фенове принудиха РП да го подкрепи. Как един фундаментален неконсерватор ще преобрази една дълбоко консервативна партия е едно от политическите предизвикателства, които ще следим.

Ще се отрази ли резултатът на президентските избори в САЩ върху България и как?
Отговорът преминава през НАТО. Тръмп се закани и на НАТО – ще спре да подпомага малки страни, които разчитат на Алианса, без да си плащат за това. Шефът на НАТО веднага побърза да увери, че и САЩ на Тръмп остават ключов партньор в алианса. На това се надяват всички малки членове – от балтийските до балканските като нас.
В двустранните отношения няма да има сътресения, съществена част от родния елит е формирана в САЩ.

Какви ще бъдат последиците върху българите в САЩ?
Не очаквам вълна от завръщане. Мнозинството българи в САЩ са добре иинтегрирани и лоялни към страната-домакин.
Брекзит създаде атмосфера на засилено подозрение и занижено толериране на мигрантите. С висока степен на вероятност може да прогнозираме такъв ефект и в САЩ: ключов елемент на кампанията беше ‘стената’ – и буквално оградата с Мексико, и символно, стена, която да пази американците от дъмпингови стоки, чужда евтина работна ръка, плашещата глобализацията.
Няма да има вълни от завръщане на българи от САЩ, но новата администрация ще направи много по-трудно имигрирането в САЩ.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s