Демокрацията в действвие: френски изненади, европейски уроци Първичните избори на десницата във Франция за номинация на кандидата за президентската кампания: парадокси и предизвикателства

1. Първа изненада: упражнението по демокрация = финансов успех. Не да похарчиш, а да спечелиш от демокрацията. Формулата е проста, прозрачна, справедлива – всеки плаща по 2 евро, за да гласува. 2 тура Х рекордните 4 млн избиратели = солидна инвестицция в президентската кампания на Франсоа Фийон.
2. Симпатичен демократичен парадокс – силно участие на леви в изборите за десен кандидат. Мотивацията е ясна: левицата най-вероятно няма да стигне до втория тур на президентските избори.; левите искат да повлият върху избора на десния кандидат, за когото да могат да гласуват през 2017 г. Два допълнителни парадокса: левите подкрепиха предимно Ален Жюпе, а не Франсоа Фийон; щабът на Фийон благодари на левите, допринесли финансовово за кампанията на по-десния от десните кандидати. NB. Има символен праг за участие в изборите – подписването на декларация, че споделяш ценностите на десницата.
3. Друг демоккратичен парадокс – предварителните избори са премиера на френската десница..Огромното участие, изненадата, финансовият успех и т.н. преввърнаха тази премиера в голям демокартичен успех, признат и поздравен и от симапитзанти, и от критици на десницата.
4. Гражданите са на път да ‘уволнят’ всички агенции за проучване на общественото мнение. След Тръ;п, Радев, и Фийон беше пълна изненада. Вече започваме да не се изненадваме от изненадите.
5. Печелившата формула на Фийон днес е: икономически либерализъм без комплекси (съкращение на 500 000 държавни служители) + консервативни социални ценности.
6. Дали този микс = политическата визия на консрвативната католическа френска десица – ще успее да мобилизира мнозинството на французите или ще облегчи възхода на Марин льо Пен, която загребва електорат и от крайно дясно, и от крайно дясно – ще следим с интерес до май 2017г.
7. Външно-политичсските предпочитания, които също следим с повишен интерес: Фийон – про-ЕС + известна симпания към Путин срещу Марин льо Пен – яростен евроскептицизъм + големи симпатии към Путин.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s