10 въпроса за/към АБВ

Имаше ли шанс АВБ да оцелее след предизвестения крах на Ивайло Калфин на президентските избори?
Не, АБВ трайно беше потънала под 4% бариера и уморените й лидери не можеха да я реанимират, сами имайки нужда от реанимация.
По-лява или по-дясна от БСП беше АБВ-1?
Нито едното, нито другото. АБВ-1 беше проект за оставане във властта на Георги Първанов.
Удобна или неудобна на ГЕРБ беше АБВ-1?
АБВ-1 беше проект на ГЕРБ за опитомяване на лявото. Откъдето и липсата на идеологичесска физиономия на АБВ-1.
По-лява или по-дясна от БСП трябва да бъде една нова лява партия?
Новите успешни леви проекти – Сириза в Гърция, Подемос в Испания – са в лявото на лявото, по-леви от класическите партии.
Има ли в България социална база за крайно лява партия?
Да, неравенствата и бедността в най-бедната страна на ЕС са живителна среда за крайно-леви проекти. Учудващо е, че досега такива не се формулират, а мантрите на бивши леви са в противоположната посока на ‘отвъд лявото и дясното’.
Каква ще е стратегията на БСП към АБВ-2?
Политическата стратегията на БСП към АБВ-1 – дистанциране и маргинализиране – се оказа успешна. В идеологически план нямаше репозициониране на БСП поради липсата на предизвикателство от АБВ-1. Ако АБВ-2 поеме път към лявото на лявото, отговорът на БСП ще бъде – парадоксално – също олевяване. Досега нямаше никой в тази ниша, а сега твърде вероятно е и по-голямата, и по-малката партия заедно да се устремят към нея.
Колко политически ухажьори могат да понесат патриотите?
Вероятно много, щом и току-що избраният лидер на АВБ-2 назова единствено тях конкретно като бъдещи партньори. Колко политици и партии могат да яхнат патриотичната вълна?
Как АБВ отгледа новия си млад лидер?
Чрез сложна игра на стимулиране и бламиране. Чест правеше на президента Първанов, че търсеше за експерти млади хора, така и Константин Проданов достига до него. Първото му пускане под прожекторите беше и първото му публично бламиране: докато Проданов обясняваше в кулоарите на Парламента колко вреден за България е новият дълг, предложен от ГЕРБ, в пленарната зала депутатите на АБВ-1 гласуваха новия дълг.
В младите и новите ли е шансът за ново политическо лидерство у нас?
Отговорът е крайно нееднозначен. Много и млади, и нови лица у нас не успяха да издигнат политическото лидерство на нивото на очакванията на гражданите и се заплетоха в политическо безличие, корупция, далавери.
Има ли шанс АВБ-2 да се превърне от бутиково-лидерска в автентична партия?
Младият лидер, който се представя като гневен, има шанс да заговори на някои гневни леви млади хора. Има ли кураж за еманципация от политическия си ментор и визия за нов автентичен проект? Парламентарните избори ще са първият тест. Прогнозата ми е, че истинският тест ще е след тях.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s