Справедливост,но трябва и хоризонт. Първи коментари на първото слово на президента Радев

Червената нишка през цялото слово на Румен Радев, която резюмира и патоса му – това е справедливост. Това заяви в интервю за предаването „“Хоризонт до обед“  профeсор Анна Кръстева – политолог, член на Международната асоциация по политически науки, а също и заместник-председател на Българската асоциация по политически науки:
Бяха очертани цяла палитра от несправедливости, от неразвития и неравенства, както и от различни видове бедности, като той започна със справедливост и завърши с призива за по-справедливо общество.Професор Кръстева обясни, че словото на новоизбртания президент влиза в огромен контраст с това на президента Росен Плевнелиев при встъпването му в длъжност заради начина, по който  адресира президентската институция, ориентирана към по-висок хоризонт, който Радев успя да запълни с ясно назоваване на приоритети до 2030 година.

Новоизбраният президент адресира чувството на обществото за несправедливост, добави социологът доцент Милена Якимова, преподавател в катедрас „Социология“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, според която това чувство буди тревожност дали това няма да остане приятен гъдел.  Един непартиен президент в момента говори, ако не непартийно, леко антипартийно, посочи социологът.

Нямаше в нито един момент адресирана перспектива или ясно формулирана визия, обясни професор Кръстева,според която обръщението пред парлемента беше като към най-бедната държава в Европейския съюз, но нямаше хоризонт къде тя да стигне.

На новоизбрания президент трябва да му се даде достатъчно време, за да се идентифицира, 
посочи доцент Якимова: Не се тревожа от неща,които той е казал или не като източник на тези послания. Има един термин „празно означаемо“- той беше избран като такъв, т.е. какво значи той и кой е той тепърва ще става ясно.

В своята реч Радев умело избегна връзката България-Русия, добави професор Анна Кръстева,според която той умело успя да избегна ключовата дума „санкции“,како и умело остави големите играчи в ново преначертаване на политическите отношения:
Радев въведе Русия с „взаимоотношенията на ЕС с Русия“, а после вкара другия голям геополитически играч САЩ, като без да назовава Тръмп, той ясно назова промяната в геополитическата ориентация – в това ново структуриране на световната политика тезата, която разви,  беше алтернативата между двете възможни позиции

Като избегна да говори за руските санкции, Румен Радев като че ли направи анонс,че ние ще внесем известно многообразие в НАТО и в ЕС,  допълни доцент Милена Якимова.

Подробности, както и очакванията на живеещите в Сливен, Кърджали и Русе от новия президент, чуйте в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/100785539/prof-anna-krasteva-v-svoata-rech-rumen-radev-umelo-izbegna-vrazkata-balgaria-rusia

Реклама

3 мнения за “Справедливост,но трябва и хоризонт. Първи коментари на първото слово на президента Радев

  1. Pingback: Първо слово на президента Радев | Стойко Паров

  2. Pingback: Първо слово на президента Радев | Стойко Паров

  3. Pingback: Първо слово на президента Радев | Стойко Паров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s