#Корона-кризата е интензивно учене в изпитание. Проф.Анна Кръстева пред БНР.

 Тази криза е едно интензивно учене в изпитание. Това каза пред БНР проф. Анна Кръстева – преподавател в НБУ. По думите ѝ колкото по-бързо се научим, толкова по-малко жертви ще има, а колкото по-бавно – толкова по-висока ще бъде човешката и икономическата цена.
В предаването „Нещо повече“ тя посочи, че има няколко големи урока, които трябва да усвоим: „Урок по 21-ви век, урок по доверие, урок по държавност, урок по гражданственост и даже един урок по медицина“.
По думите на преподавателката за един ден всички – от първолаци до професори, са станали дигитални граждани, но срещу тях липсва електронна държава, електронно правителство:“Държавата трябва да разбере скоро, че ние вече заслужаваме друга държава“, категорично заяви проф. Кръстева.
За урока по доверие тя коментира, че държавата трябва да прави така, че гражданите да имат доверие в нея – и преди, и след кризата:
„Гражданите трябва да се научим, че в ситуация на криза трябва да имаме повече доверие, дори и да не ни е давала основание преди това. И да започнем да действаме като един по-голям субект“.
Проф. Анна Кръстева заяви, че това, което обществото иска да види, е дали огромните средства, отпуснати за борба с коронавируса и справяне със създалата се криза, ще отидат по предназначение – в интерес на обществото, или ще отидат при добре познати приближени бизнес кръгове.
Урокът по гражданственост е как да бъдем солидарни и как да намерим различни форми, за да останем заедно и активни, посочи тя.
Трима генерали стигат на корона-кризата. „Главният прокурор искаме да го виждаме да се занимава не с вируси, а с престъпността“, коментира тя във връзка с нападението над разследващия журналист Слави Ангелов.

Урокът по медицина е цитат от известен лекар: най-добрите дезинфектанти са разум, сапун и вода.

Без паника, но с разум, повече сапун и правила!
Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

https://bnr.bg/post/101243636/prof-anna-krasteva?fbclid=IwAR2cjJY_aBCQlXXs53DBHSO9joWfY-2TLpwkztwpmN5u6VodN8AIQlbGPqE

 

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s