Под кожата или Конспирация 3.0

Биотехнологията, която идентифицира кашлицата, може да идентифицира и смеха. Правителствата и корпорациите ще знаят за нашите емоции повече отколкото самите ние.

На кой жанр принадлежи тази прогноза? На високата научна експертиза? На амбициозна конспиративна теория? Не, отговорът не е бърз и лесен. Важното е, че самият въпрос въвежда във вихъра на био-власт, дискурси, не/видимости, афекти, в който майсторски ни е завихрила корона-кризата.

Криза се римува с конспирация, те са неразделна двойка: колкото по-ненадейна и яростна е кризата, толкова по-креативна е конспирацията; колкото по-продуктивна е конспирацията, толкова по-замъглена и неуправляваема става кризата.

Три кризи от последните три десетилетия  – пост-комунистическа, екологична, пандемична – ознаменуваха три поколения конспирация.

Анна Кръстева Под кожата или Конспирация 3.0.-Дневник, 18.05.20.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/05/18/4067927_pod_kojata_ili_konspiraciia_30/?fbclid=IwAR05sBxUBZpq-vhsZ3OzDJvhQPYyB_S3ZzrDN9_Ei0Ol7ojl3St8v2VQiPk

Конспирация 1.0 – Критичната параноя

Как да обясниш явления, които изглеждат невъзможни, но са реални? Ограбена цяла банка: но не от маскирани бандити, а от костюмирани елити. Или откраднатия язовир Искър – в началото на прехода изглеждаше невъзможно, макар и реално, а то се оказа повторимо и банално, но това е друг разказ.

Чрез критична параноя. Тя е въведена от Салвадор Дали – спонтанен метод на ирационално познание, базирано на критична обективация на асоциации и интерпретации или по-просто, свързване на явления, които не са свързани по очевиден начин.

Родните разконспиратори избраха не арта, а археологията: за разлика от Кристо, който покрива, за да разкрие истинската същност, те заиграха на матрьошки – видимостта е фейк, разглобяваш първата, за да разкриеш истината, но виждаш втора, която също е фейк…. и така в многобройни страници класикът на първата вълна Едвин Сугарев громеше Заговора –  зад демократичния преход стоят комунистическите тайни служби, зад демократите – предатели. Както депутат колоритно синтезира родната картинка, в която нищо не е каквото изглежда: масонството у нас като всичко българско – и демокрацията, и комунизма дори – не е истинско. Съдиите у нас всъщност са масони, но то и масоните у нас не са истински масони.

Родният принос към Конспирацията е нейният демократичен привкус. В две еднакво съществени отношения – като жанр и като актьори. Именно демокрацията ни дари с конспирацията като публичен жанр. Първото поколение бяха раз/конспиратори и демократизатори – критичната параноя целеше очистване на прехода от фейк и задкулисие.

Конспиратори 2.0 – от трансформатори към манипулатори

Второто поколение политици, ангажирани с конспирацията, се ангажираха именно от страната на конспирацията, а не от тази на демистификацията. За разлика от изобретателното въображение на политика-хайку поет Сугарев, те са по-анонимни и без въображение, и приложиха един прост метод – огледалните образи. Не по Лакан, а по пост-комунистически.

Те си конспираторстват непрестанно – и по масонски, и  медийно – но еко-кризата най-ясно изкристализира специфичната им стратегия. Зелените твърдят, че еко-политиката у нас не е истинска еко-политика, природата не се защитава от програма Натура, а бизнесмените не правят истински бизнес, а крадат общото ни бъдеще като приватизират природата. За справка – природен парк Калиакра и голф апетитите, сагата Пирин… Бизнес-правителствени конспиратори не отговорят на критиката с аргументи, а просто преобръщат дискурса – зелените не са истински зелени, не защитават автентично природата, а конкурентни бизнес-интереси. Фактите, които с огромно закъснение установява прокуратурата, заздравяват нишките на зеления дискурс с реалността, ерго, потвърждават връзките на втория с конспирацията.

Критичната параноя има за цел демокрацията и истината, огледалният дискурс продуцира пост-демокрация и фейк. Залогът на първата е политически – преходът, на втория – лобистки и корупционен.

Конспирация 3.0 – управление на света чрез ваксини

Пандемията е безпрецедентна криза, и залогът става безпрецедентно висок – нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз.

Ювал Ноа Харари, гуруто на социалните науки, го характеризира като преход от наблюдение над кожата към наблюдение под кожата: “Ако корпорациите и правителствата започнат масово да събират нашите биометрични данни, те ще могат да ни опознаят далеч по-добре, отколкото се познаваме сами, и ще могат не само да предсказват чувствата ни, но и да ги манипулират. Представете си една Северна Корея от 2030 г. – ако слушате реч на Великия водач и биометричната гривна разпознава признаци на гняв, с вас е свършено.”[1] Пътят е павиран, хоризонтът е историята, афектите – апокалиптични.

Джуди Миковиц, гуруто на пандем-конспирацията, известява План-демията – новото управление на света чрез ваксини, световен заговор, новият лош Бил Гейтс.

Тези дни  кандидатът за гуру и лидер на Възраждане Костадин Костадинов организира протест срещу задължителната ваксина. Ваксината още не съществува, но важното е конспираторът да разконспирира голямата Конспирация – корона, Бил Гейтс, 5G, а за български привкус и Бойко Борисов.

Ако пандемията не съществуваше, анти-ваксърите щяха да я изобретят.  Знаем от Сартр, че ако евреите не съществуваха, антисемитизмът щеше да ги изобрети. Анти-ваксърите имат такава дълбока и интимна нужда от пандемия, както анти-семитизмът от евреите. Дълбоката и интимна нужда от конспирация впечатлява както с многобройност (46% у нас вярват, че корона-вирусът е изкуствено създаден за облагодетелстване на фармацевтични компании[2]), така и с ‘безпартийност’– видеото на Джуди Миковиц се споделя и от консерватори, и от либерали[3].

Ако първите поколения конспирации имаха политически и бизнес залог, конспирация 3.0 се прицелва в тялото и влиза под кожата: кой да решава за живота и смъртта, кой да направлява емоциите ни. Биометричното конспиративно въображение черпи от науката – пандемия и биометрия са сложна материя, и победоносно я доминира: “2039-а: когато всички конспирации станат истина”[4].

Има ли изход от доминацията на биометричната власт? В стрийт арт въображението: един робот рисува “Човеци, вие сте прецакани”[5].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Ювал Ноа Харари: светът след коронавируса.- Либерален преглед, 20.03.20, http://librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/discussion/world/3723-yuval-noa-harari-svetat-sled-koronavirusa?fbclid=IwAR13w2x07aDmUdhFWrm4RYr4hcxBBAQeY7flgqL9cGfaBbWj0oMZUIluh0I

[2] https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/trend-53-ot-bylgarite-smiatat-che-koronavirusyt-e-biologichno-oryjie-302948/

[3] Маршъл Шепард. Защо хората предпочитат конспиративни теории пред науката? Forbes България, 15.05.20.

[4] https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/464846379-2039-a-kogato-vsichki-konspiratsii-stanat-istina.html

[5] Humans you are fucked. https://www.youtube.com/watch?v=oDvNmkQ2Nvc

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s