Парламентаризъм или битовизъм

Парламентът дава твърде противоречиви сигнали.

Празната зала ще се напълни и законодателство ще закипи – програмата беше ясно и обнадеждаващо формулирана.

Топ 10 на отсъстващите на сайта на Парламента – иновация в прозрачността. Доколко тази позитивна стъпка успява да компенсира фалстарта в други направления – грлажданите не се затрудняват да отсъдят.

Дистинкциите между отпуска и почивка – председателя на Парламента г-жа Цецка Цачева била в отпуска, но не почивала – могат да представляват интерес за фините анализатори на тънкостите на политическия език, но не и да разубедят гражданите в тяхната синонимност. По примера на председателя, народните представители вероятно също не почиват, но и не убеждават общественото мнение, че го правят – комисиите не работят, не чуваме за срещи на депутати с избиратели.

Ажиотажите около жилищата на депутатите окончателно затвърдиха впечатлението, че гръмки думи по незначителни въпроси се опитват да компенсират липсата на смислена работа по значими въпроси. Новото ръководство на Парламента още не е усвоило, че в битово отношение депутатите са равни на всички граждани и че да (не) работиш, настанен в хотел, платен от данъкоплатците, не е въпрос, с който седмици да се запълва политическия дневен ред.

Сериозна законодателна работа или дребнотемие, парламентаризъм или битовизъм – чакаме с интерес Народното събрание да направи своя избор.

Реклама

Едно мнение за “Парламентаризъм или битовизъм

  1. Защо си мисля, че е време да погледнем и към по-разумни модели на организация на парламентаризма като Швейцария, например – там депутатите работят по две седмици пролет и толкова още наесен.
    Парите за хотел и издръжка ги получават само за този период. И за добър хотел. Но толкоз. През останалото време се издържат от своите професии – те са адвокати, банкери, лекари…все успяли ПРЕДИ избирането им на обществени длъжности хора.

    Е, верно е, че като депутати си имат по-избрана клиентела, защото е въпрос на престиж, но затова те плащат с работата си за обществото. А то пък пести от огромната годишна издръжка, която ние си позволяваме за 240 души! Башка обслужващия персонал!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s