Политологът Анна Кръстева си каза тежката дума за референдума на Слави/21.11.2016/ Политика/ by Калоян Георгиев

Като представители на професионалната политологична общност, преподаватели и изследователи в сферата на политическите науки сме „за“ информиран дебат и то в синхрон с демократичната практика в развитите страни. А демократичната практика не познава точно такъв модел, какъвто предлага референдумът. Това заяви пред БНР проф. Анна Кръстева от Нов български университет.

Тя призна, че политолозите са се включили малко късно в информирането на гражданите за предимствата и недостатъците на мажоритарната избирателна система.

„Като класически пример за противоречивите резултати на мажоритарната система проф. Кръстева даде системата във Великобритания. Там консерваторите печелят 30-35 процента от гласовете, а взимат половината депутатски места, една регионална партия като шотландската взима около пет процента на национално ниво, а има над 50 депутати, докато партията на Найджъл Фарадж без регионална концентрация има един единствен депутат, въпреки 12% процента от гласовете на национално ниво. Немската система пък предвижда всеки гласоподавател да гласува с две бюлетини, едната от които е за мажоритарен кандидат, т.е. за най-убедителния в неговия избирателен район. С другата бюлетина избирателят гласува за партия. Така парламентът е съставен от два типа депутати“, обясни политологът.

В българския вариант мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство означава бонуси за първите две ключови партии и съществен бонус за силно регионално представени партии като ДПС и вероятния политически проект на Марешки, стана ясно от думите на проф. Кръстева: „Българските граждани смятат, че тази система ще изведе светли, ярки, отговорни личности, но мажоритарната система е бонус за силните, така че те да имат по-силен управленски мандат и да съставят силно правителство“.

Проф. Кръстева оцени като изключително позитивен гражданския стремеж да се видят отчетни политици, а гражданите да припознаят себе си като овластени да търсят подобна отчетност.

„Това е израз на нараснала политическа култура на гражданите. Но между това да направим политиците по-отговорни и намирането на лесно магическо решение чрез избирателната система това да се случи… Ако политологията имаше магическо средство да осигури такива политици, то щеше да бъде открито и преди едно шоу в България да стигне до този извод“, посочи тя.

Запитана дали е добра идеята за предварителни избори преди финалното обявяване на имената на мажоритарните кандидати, проф. Кръстева подчерта: „Гражданите започнаха да изненадват политиците, но няма нужда да наслагваме избори върху избори и да има генерална репетиция“.

Изборният цикъл, който пренаписва политическата карта, е доста чест, така че няма нужда прекалено да се засилва, смята още проф. Анна Кръстева: „Това не би довело до по-голяма селекция, бихме се завъртели във въртележка на избор на политици, а ние трябва да видим политиците като я вземат тази власт, какво правят с нея“.

Трябва да се има предвид и мълчаливото негласуващо мнозинство, освен активната, мобилизирана част, която подкрепя дадено конкретно предложение, посочи още политологът и призова да не се приватизира суверена в едно демократично общество, защото той мисли плуралистично.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s